Nieuws/Financieel
1041516
Financieel

SnowWorld wil groeien

SnowWorld wil met de voorgenomen beursgang zijn groeiplannen in binnen- en buitenland realiseren. Dit moet in de komende 3 tot 4 jaar leiden tot een verdubbeling van de omzet en een flinke groei van de winstgevendheid. Dat zeiden bestuurders van het bedrijf dinsdag tegen AFN.

Het in 1996 opgerichte SnowWorld heeft nu twee skihallen, in Zoetermeer en Landgraaf. Het bedrijf wil de komende jaren fors uitbreiden, via de uitbouw van de vestiging in Zoetermeer, de overname van andere skihallen en de bouw van een nieuwe hal in zowel Parijs als Barcelona. De bouw in de Spaanse stad begint naar verwachting volgend jaar, terwijl in Parijs de aanvraag van de bouwvergunning voor 2014 wordt voorzien.

Voor de bouw van de buitenlandse vestigingen en de uitbreiding in Zoetermeer is de komende jaren zo'n 100 miljoen euro nodig. Ongeveer 30 tot 40 procent daarvan zal worden opgehaald via nieuwe aandelenemissies, zei oprichter en topman Koos Hendriks. Die emissies worden mogelijk via de dinsdag aangekondigde transactie waarbij SnowWorld de beursnotering overneemt van Fornix BioSciences, een bedrijf dat al ruim 2 jaar geen operationele activiteiten meer heeft ondernomen.

Goede tijd

Volgens Hendriks is het ondanks de moeilijke economische omstandigheden een goede tijd voor de bouw van nieuwe vestigingen. ,,We hebben ons de afgelopen jaren goed staande weten te houden en we kunnen nu relatief goedkoop bouwen'', stelde hij. Daarbij heeft SnowWorld het voordeel dat er rond Barcelona en Parijs nog geen vergelijkbare skihallen aanwezig zijn. Via samenwerking met de lokale skisector denkt het bedrijf voldoende skiliefhebbers aan te kunnen spreken om de hallen rendabel te maken.

SnowWorld boekte de afgelopen 3 jaar een jaaromzet van gemiddeld 25 miljoen euro. De uitbreidingen zullen daar in de komende 3 tot 4 jaar 30 miljoen euro aan toevoegen, stelde financieel directeur Wim Moerman. Daarbij zal de winstgevendheid volgens hem ,,fors'' toenemen. De afgelopen jaren waren de resultaten van de skihalexploitant volgens de financieel directeur behoorlijk stabiel. Het aantal klanten bleef ondanks de slechte economie constant en dankzij kostenbesparingen bleef ook de winst op peil, stelde hij.

Value8

Hendriks is nu nog voor 100 procent eigenaar van SnowWorld. Na de reverse listing en de aangekondigde extra emissie ter waarde van 7,5 miljoen euro neemt zijn belang af tot ongeveer 60 procent. Vanaf volgend jaar verwatert zijn belang verder door de voorgenomen emissies om de uitbreidingen te financieren.

Value8, grootaandeelhouder van Fornix, zal na de beursgang een belang van circa 6 procent hebben in SnowWorld, gaf Moerman aan. De investeringsmaatschappij van oud-beleggersvoorman Peter Paul de Vries krijgt daarnaast opties op de toekomstige emissies.