Nieuws/Financieel
1041544
Financieel

‘Amsterdamse beurs opent vlak’

De Amsterdamse aandelenbeurs opent dinsdag naar verwachting vlak. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen bij de opening nauwelijks van hun plaats komen. Beleggers wachten op de Federal Reserve (Fed) en op belangrijke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. De markt verwerkt daarnaast de resultaten van toonaangevende Europese bedrijven als olieconcern BP en de banken UBS en Deutsche Bank.

,,We lijken een vlak begin te krijgen. Het zal vandaag en morgen waarschijnlijk relatief rustig blijven op de beurzen. De focus is volledig gericht op de Fed, die vandaag begint aan de tweedaagse beleidsvergadering. Men verwacht geen besluit over de afbouw van het steunbeleid. Volgens het merendeel van de economen zal dat pas op z’n vroegst in maart volgend jaar worden genomen. De geldkraan blijft voorlopig dus openstaan“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Reesink liet in een tussentijds handelsbericht weten dat de omzet vanwege overnames volgend jaar ruimschoots zal verdubbelen. Het is dan het eerste jaar dat de acquisities, die in 2013 werden aangekondigd, volledig worden meegerekend. Een concrete verwachting voor het huidige boekjaar werd niet gegeven.

Deutsche Bank

Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal een veel lagere winst behaald dan een jaar eerder, omdat minder werd verdiend met de handel in obligaties en meer geld opzij werd gezet voor juridische kwesties. De nettowinst bedroeg 41 miljoen euro, tegen 747 miljoen euro een jaar geleden. Analisten hadden een winst verwacht van 430 miljoen euro.

De beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,5 procent lager. Beleggers namen wat gas terug na de sterke koersstijging van een dag eerder. Ook werd gewacht op de beslissingen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed).

Wall Street

De aandelenbeurzen in New York kwamen maandag amper van hun plaats. Beleggers op Wall Street wachten op de Fed, die woensdag de uitkomst van een tweedaagse beleidsvergadering bekendmaakt. De hamvraag is wanneer de Amerikaanse centrale bank begint met het afbouwen van de steun voor de grootste economie ter wereld.

De Dow-Jonesindex sloot onveranderd op 15.568,93 punten. De S&P 500-index won 0,1 procent tot 1762,11 punten en de Nasdaq daalde 0,1 procent tot 3940,12 punten.

Europa

Ook de Europese aandelenbeurzen bleven maandag in de buurt van de slotstanden die op vrijdag werden bereikt. De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 388,80 punten en de MidKap steeg 0,1 procent tot 604,18 punten. De DAX in Frankfurt daalde 0,1 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent vooruit ging. De CAC 40 in Parijs verloor 0,5 procent door een stevige min bij Renault.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3784 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 98,35 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 109,12 dollar.