Nieuws/Financieel
1041547
Financieel

Focus op Fed

Vandaag begint de tweedaagse Fed vergadering die morgenavond Nederlandse tijd kwart over zeven zal uitmonden in een rentebesluit met begeleidende persconferentie.

De voornaamste opdracht van de  Fed beleidsmakers zal zijn om te bepalen of de Amerikaanse economie op dit moment sterk genoeg is om een begin te maken met het terugschalen van het $ 85 miljard per maand grote programma van kwantitatieve verruiming. Daarnaast vandaag een zeer groot aantal kwartaalresultaten en belangrijke economische data.

Een overgrote meerderheid van marktpartijen verwacht dat de Fed op de vergadering van vandaag en morgen niet zal besluiten om een begin te maken met de afbouw van QE. De 16 dagen shutdown van de Amerikaanse regering, die volgens de eerste berekeningen minstens $ 24 miljard aan economische schade heeft aangericht, zal de Fed beleidsmakers doen besluiten om tot minimaal maart volgend jaar te wachten  de geldkraan langzaam dicht te gaan draaien volgens een onderzoek van Bloomberg.

Daarbovenop komen ook nog de slechter dan verwachte economische data van de periode voor de shutdown die toonden dat de economische groei vertraagt zodat de stimulatiepolitiek onverminderd moet doorgaan. De markt is er daarom voor meer dan 95 procent van overtuigd dat de Fed op deze vergadering nog niet zal besluiten om QE af te willen bouwen. Men wil eerst meer economische data van de impact van de shutdown evalueren.

Maar toch dient even gezegd te worden dat de Fed juist een trackrecord heeft van het nemen van onverwachte besluiten. Werkelijk iedereen, bijna 100 procent van de markt, had de volle overtuiging dat de Fed in september het begin zou aankondigen van een afbouwschema om de gratis geldkraan langzaam dicht te draaien. De Fed besloot om juist nog niet te beginnen met afbouw van QE. Het signaal voor de markt om de spijkerharde rally een sterk opwaarts vervolg te geven.

Beleggers zullen dus vandaag en morgen hun risico bereidheid voor even op hold zetten en de definitieve Fed beslissingen afwachten. Er wordt zeer weinig verkocht  maar ook nog niet doorgekocht.  Twee relatief rustige dagen liggen dan ook in het verschiet waarbij de markt een afwachten en aankijken houding zal aannemen. De Europese beurzen worden dan ook vlak verwacht te openen.

Vandaag komen er ook weer een aantal belangrijke economische data uit. In ons eigen Europa wordt de EuroCOIN indicator of euro area economic activity gepubliceerd, een relatief onbekende economische data die echter steeds meer aan belangrijkheid wint. In welke mate en met percentage is er sprake van eurozone economische groei en hoe verhoudt zich dat tot de ongekend sterke euro. De zeer sterke euro is een zware belasting voor de eurozone export, dus hoe verhoudt zich dat tot economische groei? Of is de zeer sterke euro alleen de resultante van de ongekende valuta oorlog die op de achtergrond zich afspeelt?

Vanmiddag vanuit Amerika belangrijke economische data  over de producenten prijs index en met name de zeer belangrijke Retail Sales, detailhandelsverkopen over de maand september. Hoe gedraagt de Amerikaanse consument zich? Komt er van de honderden miljarden aan stimulatiegelden iets terecht bij de man en vrouw in de straat zodat deze weer wat meer geld voorhanden hebben om te besteden en zodoende de economie aan te jagen? Het gedrag van de Amerikaanse consumenten is voor meer dan 70 procent verantwoordelijk voor de stand van de economie. Naast de zeer belangrijke detailhandelsverkopen data over september komt het ook belangrijke grote consumentenvertrouwencijfer uit waarin de reactie van de man en vrouw in de straat op de shutdown van de Amerikaanse regering is verwerkt. De Retail Sales worden onveranderd verwacht in de maand september en het Consumentenvertrouwen over de maand oktober op een stand van 75,0 ten opzichte van een stand van 79,7 over de maand september.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.