Nieuws/Financieel
1041625
Financieel

Koersvlucht TNT op luw Damrak

Terwijl zware windstoten ons land teisterden, verliep de handel op het Damrak maandag in het geheel niet stormachtig. Beleggers hielden hun kruit droog met het oog op de komende rentevergadering  in de VS.  Onder de hoofdfondsen speelde TNT Express de hoofdrol na gunstig ontvangen resultaten. Bij de Midkap zat USG People in de lift.

Na een hogere start raakte de AEX-index rond de lunch de winst weer kwijt en eindigde 0,1% lager op 388,80 punten. De Midkap-index hield wel de voeten droog en ging 0,1% omhoog tot 604,18 punten.

Elders in Europa lieten de beurzen een negatief beeld zien. Frankfurt moest 0,1% afstaan. Parijs daalde 0,5%.

Ineke Valke, beleggingsstrateeg bij Theodoor Gillissen, schrijft de hapering in de opmars van de koersen toe aan de afwachtende houding bij beleggers in de aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) die woensdagavond naar buiten komt. "Vanwege de onzekerheid over de impact van de shutdown in de VS is de kans kleiner dat de Fed op korte termijn de omvangrijke stimuleringsmaatregelen gaat afbouwen. Het banenrapport over oktober dat komende vrijdag op de agenda stond, is al verschoven naar volgende week.  Het lijkt verder onwaarschijnlijk dat bij de laatste rentevergadering van Fed-president Bernanke in december een tapering wordt aangekondigd. Zijn aanstaande opvolger Janet Yellen kijkt daarbij naar diverse indicatoren van de werkloosheid.” Daarnaast wijst ze op het effect van de terugkrabbelende dollar die de afgelopen maanden fors onder druk kwam tegenover de euro naar het laagste niveau sinds november 2011. 

De Gilissen-strateeg blijft licht positief over aandelen en denkt dat er na de recente rally meer in het vat zit. "De alternatieven om in te beleggen zijn nog steeds beperkt. Bovendien is de winstgevendheid van bedrijven verbeterd. " Aan de andere kant waarschuwt ze voor de risico´s die nog boven de markt hangen, zoals de twijfel over de gerechterlijke uitspraak in Karlsruhe inzake de rechtmatigheid van de Europese Centrale bank om obligaties op te kopen. De perikelen over de ophoging van het Amerikaanse schuldenplafond zullen volgens haar het sentiment in januari volgend jaar ook weer gaan beheersen, tenzij de Republikeinen en Democraten hebben geleerd van de vorige machtsstrijd.  Verder kan de sterk aantrekkende euro in haar visie het economische herstel in de eurozone nog aantasten.

Tijdens de middag hadden gemengde macrocijfers nauwelijks impact op het sentiment. De industriële produktie nam in september 0,6% toe, terwijl een plus van 0,4% was verwacht. De voorgenomen verkoop van woningen daarentegen viel onverwachts flink terug. Door de zomertijd ging Wall Street al om half drie Nederlandse tijd van start. De Amerikaanse beurzen stonden na ruim een uur handel vlak tot licht lager.

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck kwam voorbeurs met matige kwartaalcijfers. Hamburgerketen Burgerking liet mooie resultaten zien. Nabeurs zal technologiegigant Apple de boeken open doen.

Kostenbesparing TNT Express

In de AEX hielden de winnaars en dalers elkaar redelijk in evenwicht. TNT Express ging riant aan kop met een plus van 4,3% op €7,10. De pakketbezorger zag de omzet en operationele winst flink dalen vanwege moeilijke omstandigheden in Europa. De aankondiging van het bedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat er in 2015 voor €220 miljoen aan kosten moeten worden bespaard, klonk beleggers als muziek in de oren. De pakketbezorger wil onder meer onderdelen verkopen om dit te bereiken. De verbeterende trends in de Europese markten zorgde ook voor enthousiasme. Grootaandeelhouder PostNL liftte mee en won 0,9% op €3,52.

KPN kon 1,3% bijschrijven op €2,33 geholpen door de aanhoudende overnameinteresse van América Móvil in het Nederlandse telecomconcern. Ook zou het Franse telecombedrijf Orange zijn oog hebben laten vallen op KPN, meldde een Franse krant. Ziggo was eveneens in trek en dikte 1,1% aan op €31,39.

Unibail Rodamco, dat vrijdag nabeurs met cijfers naar buiten kwam, sloot 0,2% hoger op €195,05.

Aan de andere kant verloor de digitale beveiliger Gemalto 1,5% op €81,70 na een adviesverlaging door Credit Suisse.

Air France KLM dat enige hinder heeft van de storm die over Nederland raast, ging 2,5% achteruit naar €7,45. Analisten houden er rekening mee dat het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern dit boekjaar geen operationale winst zal behalen, zo meldt de Financiële Telegraaf.  

ArcelorMittal zag 3,3% van de koers verdampen op €11,30. SBM Offshore viel 1,1% terug naar €15,60.

Bij de middelgrote fondsen breidde USG People de winst steeds verder uit en koerste maar liefst 6,5% hoger naar €9,35. De leiding van de detacheerder toonde zich eind vorige week optimistisch over de vooruitzichten. ING handhaafde het advies voor de uitzender op 'houden'. TomTom dat woensdag inzage geeft in de kwartaalcijfers pluste 1,2%.

Staalconcern Aperam had een mindere dag en liet 3,1% liggen. Bam werd 1,7% minder waard.

AScX-fonds Ballast Nedam verloor 2,4%. SNS Securities verlaagde het advies voor het bouwbedrijf naar 'houden'.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak