Nieuws/Financieel
1041668
Financieel

Bonden vrezen ontslagen bij afstoten tijdschriften Sanoma

Vakbonden en personeel van de Nederlandse tak van het Finse uitgeefconcern Sanoma vrezen voor het verdwijnen van een groot aantal tijdschriften. Die zou volgen op de eerder aangekondigde grootschalige reorganisatie.

Personeel is maandag per mail door Henk Scheenstra, hoofd operaties bij Sanoma Print, gevraagd om donderdagochtend vroeg bij het hoofdkantoor Sanoma in Hoofddorp te verschijnen.

Personeel vreest opnieuw ontslagen nadat het Finse uitgeversconcern al banen heeft geschrapt.

Vroeg in de ochtend maakt het bedrijf zijn financiële resultaten van het derde kwartaal bekend.

Zorgen

,,We houden ons hart vast'', aldus een zegsman van FNV Kiem. ,,Al geldt dat voor de hele uitgeverssector. Bij Sanoma is al veel verdwenen, kennelijk is dat niet voldoende.'' Ook CNV en de NVJ hebben zorgen over de gevolgen van de ingrepen.

,,Veel bladen draaien bij Sanoma alleen nog maar met rompredacties, met veel freelancers erachter. Ontslag van enkele mensen kan al meteen grote consequenties voor de tijdschriften hebben'', zegt Yvonne Dankfort van de NVJ. ,,Het wordt tijd dat Sanoma een visie met toekomstperspectief biedt. Er wordt doorlopend gereorganiseerd.''

Nieuwe Revu

Niet elke ingreep hoeft slecht te zijn, stelt zij. ,,De digitalisering van bestaande bladen en gebruik van sociale media kan de invoeging van 'nieuwe bloed' betekenen'', aldus Dankfort.

Sanoma is het moederbedrijf van de Nederlandse tv-zenders van SBS, nieuwswebsite Nu.nl en tijdschriften als Libelle, Nieuwe Revu, Donald Duck, Eigen Huis & Tuin en tientallen blogs. Het bedrijf telt in Nederland ruim 1600 medewerkers.

Nieuwe besparingen

Het bedrijf zou volgens eerdere berichten de slechtlopende magazines in een aparte constructie plaatsen. Redacties hebben afgelopen maanden bezuinigingsvoorstellen moeten indienen. Een probleem is de voor 1,2 miljard gekochte zender SBS in België en Nederland.

Dat heeft het concern ondanks investeringen, ontslag van directieleden en nieuwe programmering geen extra inkomsten gegeven.

'Prima sociaal plan'

Bij Sanoma bestaat een sociaal plan om ontslagen financieel te begeleiden. ,,Een prima plan, dat zijn werk goed heeft gedaan'', aldus FNV Kiem. Op 4 november praten alle bonden door over hun eis van een nieuw sociaal plan en de gevolgen van de aankondiging van donderdag.