Nieuws/Financieel
1041786
Financieel

Winkelen via smartphone neemt vlucht

Het aantal mobiele kopers stijgt fors. In de eerste helft van dit jaar hebben 2,3 miljoen Nederlanders een online aankoop gedaan met een smartphone dan wel tablet. Dat is een toename van liefst 53% vergeleken met de tweede helft van 2012. In totaal werden op internet twaalf miljoen bestellingen gedaan met een mobiel apparaat.

Dit blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek naar mobiele consumentenbestedingen dat Blauw Research heeft gedaan samen met de belangenvereniging Thuiswinkel.org.

De gemiddelde bestedingen liggen bij ‘mobile commerce’ opmerkelijk hoog: €239 per persoon. Vooral kleding en schoenen worden langs die weg aangeschaft. Ook persoonlijke verzorgingsproducten, computers, muziek en vliegtickets vinden gretig aftrek.

Volgens Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org, gaat het mobiel winkelen zich de komende jaren ontwikkelen als dé grote aanjager van online consumentenbestedingen. Hij verwacht dat dit jaar voor ruim €1,1 miljard via mobiele apparaten wordt aangeschaft. In de eerste helft van dit jaar bedroeg die omzet al €550 miljoen. Dat is ruim 11% van de totale e-commerce-omzet. Nederland loopt daarmee in de pas met Amerika.

Volgens Frank Sibbel (Blauw Research) is gemak hierbij de grootste katalysator. „De smartphone of tablet is altijd binnen handbereik. Je kunt makkelijk vanaf de bank online shoppen en het gaat sneller dan met een laptop of pc”, zegt hij. Twee derde van de mobiele bestellingen gaat via de tablet, de rest via de smartphone. Qua omzet is het aandeel van de tablet nog hoger. De smartphone wordt veelal voor kleinere bedragen gebruikt. Vooral voor buitenshuis e-shoppen is deze in trek.

Sibbel wijst er op dat nog veel webshops niet goed zijn voorbereid op het mobiel winkelen. Ze moeten investeren in nieuwe mobiele toepassingen zodat consumenten nog makkelijker via een mobiel apparaat met een klein scherm iets kunnen bestellen.