Nieuws/Financieel
1041787
Financieel

Verdere afbouw goudposities

Goud is afgelopen week naar een vijfweekse top opgelopen en daarmee is meer dan de helft van het verlies dat werd opgebouwd tussen september en medio oktober weer ingelopen. De reden voor deze opmars is bekend, het uitstel van de afbouw van het stimuleringsprogramma van de Fed, oftewel de tapering, (zo die er überhaupt komt), gesteund door de zwakkere dollar en de dalende obligatierendementen.

Maar zoals we het afgelopen jaar tijdens andere rally’s hebben gezien is het interessant te zien dat beleggers in exchange traded  products (ETP’s) de stijging hebben gebruikt om hun goudposities verder af te bouwen. Volgens Bloomberg daalden die posities met 12,7 ton naar het laagste niveau sinds april 2010.

Deze afbouw doet de vraag rijzen hoeveel verder goud kan stijgen. Op korte termijn kan het economisch en politieke nieuws nog enige steun bieden, aangezien tapering tenminste tot maart van tafel is. Intussen moeten de democraten en de republikeinen binnen afzienbare tijd terugkeren naar de onderhandelingstafel om oplossingen te vinden voor de Amerikaanse begroting en het schuldenplafond. Elk van deze twee boven de markt hangende problemen brengen een risico met zich mee van een toenemende onzekerheid op de markten.

De dollarzwakte, in het bijzonder tegenover de euro, blijft voor wat steun zorgen, maar het valutapaar is in een  overbought-situatie terecht gekomen. En dat brengt het gevaar van winstnemingen met zich mee. De rendementen op Amerikaans 10-jarig schatkistpapier  zijn gestabiliseerd net boven het zware steunniveau van 2,47%. Afgelopen maand is het rendement vanaf 3% gezakt en ieder herstel vanaf nu kan de steun verzwakken.

 

Ondanks het feit dat de downtrend gebroken is heeft de stijging met 6% sinds 14 oktober enkel geresulteerd in een verdere afbouw van ETP-posities.

 

De posities in zilver zijn na  de grootste afbouw in één week sinds mei weer wat opgelopen.

 

Bron grafieken en tabel: Bloomberg en Saxo Bank.

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.