Nieuws/Financieel
1041887
Financieel

Irrationele overdrijving

Niemand maakt zich zorgen over wat maar ook, record wordt op record gestapeld. Beurzen wereldwijd stomen ongebreideld verder op naar boven, Greenspan sprak al eens van “irrational exuberance”.  Niets en niemand die zich ook maar iets aantrekt van de sterke over gekochte situatie.

Geen enkele verkoopdruk is er aanwezig. De weg van de minste weerstand is onverminderd door naar boven. Het sentiment blijft sterk optimistisch en beleggers kopen onverdroten de recordrace door. Hebzucht piekt en we gaan zorgloos door naar boven. 

De Aziatische beurzen starten de nieuwe handelsweek vanochtend scherp hoger waarbij de Japanse Nikkei maar liefst 2,8 procent hoger noteert. Beleggers in Azië reageren opgetogen op slechter dan verwachte Amerikaanse economische data van vorige week, onder andere consumentensentiment,  doordat acuut de verwachting weer wordt opgevat dat slecht nieuws goed uitwerkt voor de beurzen omdat dan de Fed tot nader order gewoon door zal gaan met het huidige QE stimulatieprogramma.

De Amerikaanse futures reageren vanochtend dan ook weer beduidend hoger waardoor de Europese beurzen ook met ruime plussen de nieuwe handelsweek zullen beginnen. De Europese beurzen trekken zich niets aan van de teleurstellende publicatie van de Duitse IFO business klimaat index van afgelopen vrijdag.

Deze belangrijke data suggereert zwakkere economische activiteiten tot einde jaar in Duitsland. En dan zou je toch op zijn minst verwachten dat de openingsindicatie voor de belangrijkste eurozone aandelenbeurs vanochtend toch niet 50 punten hoger zou zijn. Ook het feit dat er ruim een maand na de Duitse verkiezingen er nog steeds geen nieuwe Duitse regering is gevormd wordt totaal door de markt genegeerd.

Iedereen gaat er maar van uit dat het puur een kwestie van tijd is dat het CDU onder aanvoering van Frau Merkel Duitsland en Europa weer met ijzeren hand zal regeren. Maar er worden op dit moment zware onderhandelingen gevoerd met de SDP om tot een nieuwe zogenaamde “grote coalitie “te komen. Er zijn nog harde noten te kraken, onder andere over de door de SDP geëiste belastingverhogingen voor de superrijken in Duitsland. Een onderwerp wat het CDU pertinent afwijst.

Wat gebeurt er al de coalitie onderhandelingen tussen CDU en SDP afketsen?  Het SDP houdt de troefkaart en kan hele hoge eisen stellen om tot een nieuwe regering te komen. Tegen welke prijs wil Merkel weer regeren? Want als de huidige coalitiebesprekingen fout gaan, staat de deur wagenwijd open voor de vorming van een totaal andere,  links gevormde regering tussen SDP, de Groenen en de Linksen. Ondanks de eclatante regeringsoverwinning van Merkel met haar CDU wordt ze dan wel via de zijdeur afgevoerd.

Belastingverhogingen, hervormingen en een ruk naar links voor Duitsland. Ik denk niet dat de Duitse aandelenbeurs hier zo positief op zal reageren. Werkelijk niemand houdt met dit scenario rekening maar onderschat de huidige positie van de SDP niet. Het CDU van huidig Kanselier Merkel heeft een maand terug de verkiezingen overweldigend  gewonnen, maar de politieke strijd is nog lang niet gestreden om tot een nieuwe regering te komen onder leiding van de machtigste vrouw op aarde.

Wall Street reageerde afgelopen vrijdag slechts beperkt tot totaal niet op de dreiging van de Republikeinse Senator Rand Paul om de kandidaatstelling van Janet Yellen voor de positie van nieuwe Fed voorzitter te blokkeren of op zijn minst uit te stellen. Senator Rand Paul wil, met steun van  veel Republikeinen, op regelmatige basis dat het stelsel van Amerikaanse banken, de Fed, zelf onderhevig is aan audits, accountantscontroles.

Iedereen en alles wordt gecontroleerd en bespioneerd in Amerika en daarbuiten. En deze informatie wordt alleen maar tegen je gebruikt. Het is dan ook niet meer van deze tijd volgens Senator Rand Paul, dat één van de machtigste instituten van de wereld niet aan enige vorm van controle onderhevig is. De Fed kan doen wat het wil. Wall Street was er stoïcijns voor afgelopen vrijdag.

Een nieuwe poging van de Republikeinen om de Democraten en de Democratische president Obama dwars te kunnen zitten. De eerste slag in de oorlog tussen Republikeinen en Democraten om te komen tot een sluitende begroting voor 2014 en een nieuw schuldenplafond is onbeslist geëindigd met een licht voordeel voor de Democraten.  In januari wordt een nieuwe strijd verwacht die heel diep zou kunnen gaan. De eerste eisen worden alweer op tafel gelegd.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.