Financieel/Carrière
1042522792
Carrière

Extreem weinig cao’s afgesloten in crisisjaar 2020

Amsterdam - Werkgevers en werknemers kwamen in coronajaar 2020 veel minder vaak tot een nieuwe cao. In het hele jaar werden er slechts 187 afgesloten, waar dat er normaal zo’n 300 zijn.

Dat meldt werkgeversorganisatie AWVN. Van de 187 afgesloten cao’s waren er 56 voor de crisis uitbrak ondertekend.

Niet vernieuwd

Er zijn vorig jaar 167 collectieve arbeidsovereenkomsten in 2020 verlopen en nog niet vernieuwd. Daarmee hebben 700.000 werknemers te kampen met oude afspraken. Dat is ook meer dan normaal: doorgaans worden zo’n 100 afspraken niet vernieuwd.

Volgens arbeidsvoorwaardenadviseur is het aantal niet-vernieuwde cao’s kenmerkend voor het cao-jaar 2020. Door de crisis en de vele onzekerheden over de toekomst hielden werkgevers en werknemers elkaar veelal „in gijzeling.”

Onzekerheid

In de laatste maanden van 2020 was volgens de AWVN nog wel sprake van een kleine inhaalslag, maar dat was onvoldoende om de sinds maart ontstane achterstand in te lopen.

Met name de tweede lockdown en de economische onzekerheid die daaruit voortvloeit hebben een sterke stijging van het aantal nieuwe cao’s in de laatste maanden van het jaar voorkomen.

De onderhandelaars kwamen in december gemiddeld tot een loonafspraak van 1,7%, gelijk aan november. Voor de crisis losbarstte werden afspraken van meer dan 3% bereikt. De AWVN verwacht dat in januari opnieuw een lager gemiddelde zal worden afgesproken.

2021 wordt het jaar van economisch groei én het jaar waarin we de prijs betalen van de coronacrisis. In een nieuwe aflevering van de podcast ’Kwestie van Centen’ blikken Martin Visser en Herman Stam vooruit op een ‘vreemde periode’: