1043541
Financieel

Draghi ontziet belegger bankobligaties

Beleggers in Europese bankobligaties moeten nog niet te hard worden aangepakt. Dat zou het vertrouwen van de financiële markten in de bankensector alleen maar ondermijnen. Daarom moet de Europese Commissie soepel omgaan met haar eigen regels.

Dat vraagt president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) in een brief aan eurocommissaris Joaquin Almunia. De brief is gedateerd op 30 juli 2013 en lekte dit weekend uit via internationale media. De Telegraaf heeft heeft de brief in handen.

„Al met al kan een onjuist strikte interpretatie van de staatssteunregels het vertrouwen in de banken van het eurozone dat we allemaal willen herstellen juist vernietigen”, schrijft Draghi dreigend. Hij verwijst naar nieuwe regels die sinds augustus zijn ingegaan. Die verplichten Europese lidstaten ertoe eerst geld bij aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders weg te halen voordat staatssteun aan verzwakte banken wordt verstrekt.

Bail in

Draghi zegt voorstander te zijn van een zogeheten bail in, waarbij eerst beleggers moeten bloeden voordat belastinggeld wordt gebruikt om banken overeind te houden. Maar voor de korte termijn wil hij obligatiehouders ontzien uit angst voor paniek. Dat zou ertoe kunnen leiden dat banken fors extra moeten betalen om geld van obligatiehouders aan te kunnen trekken, zo schrijft hij.

Een woordvoerder van de ECB zegt dat het Draghi op „een heel specifieke geval” te doen is. De 130 grootste banken krijgen volgend jaar een diepgaand balansonderzoek door de ECB en daaropvolgend een stresstest. Draghi wil soepel omgaan met banken die volgens dat balansonderzoek levensvatbaar blijken te zijn, maar die onvoldoende kapitaal hebben om voor de stresstest te slagen.

Meer belastinggeld

De consequentie van Draghi’s verzoek is dat in die gevallen meer belastinggeld in banken moet worden gestoken. Hij pleit in de brief dan ook voor een „publieke achtervang”, een noodregeling voor overheden. Draghi zegt te hopen dat die slechts in uitzonderlijke gevallen nodig zal zijn, „maar het is desondanks toch nodig”.

Vorige week besloten de Europese ministers van Financiën dat de ECB het bankentoezicht op zich zal nemen. De eurolanden zijn het er echter nog steeds niet over eens wie moet opdraaien voor verborgen verliezen op de bankbalansen. Vanaf 2018 gaan veel uitgebreidere bail in-regels in. Dan betalen niet alleen aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders mee bij de redding van een bank, maar ook gewone obligatiehouders en grote spaarders.

De woordvoerder van Almunia was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.