Nieuws/Financieel

S&P500 rally nog steeds niet uitgeput

Nu de storm is gaan liggen en de beurzen weer in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen na de ongekende politieke strijd van de laatste weken in het Amerikaanse Congres, met als beste resultante een uitsteldeal, kunnen beleggers vanaf vandaag de focus weer volledig terugzetten op de derde kwartaalresultaten. De Amerikaanse bevolking walgt van politiek Washington.  De S&P500 is topzwaar geworden.

Maar ondanks dat zet de euforie op de aandelenbeurzen gewoon door. Beleggers op Wall Street verkeren alweer op de roze wolk. De schuldenplafond crisis en de shutdown zijn voorlopig afgewend, de Fed heeft te weinig economische data binnengekregen in de laatste weken zodat QE voorlopig zal worden doorgezet en de Amerikaanse regering heeft tot 7 februari een open schuldenplafond. De geldkraan gaat volledig open. De schuldenberg kan accelereren.

Kwartaalcijfers overtuigen niet

De S&P500 zette de rally onverminderd voort gisteren en steeg alweer tot een nieuw All Time High recordslot van 1733 punten. Hoewel de derde kwartaalcijfers tot nu toe niet echt overtuigen en vooral de vooruitzichten uitdagend zijn, stijgen de koersen onverminderd door. De opwaartse ruimte is technisch gezien beperkt maar beleggers kopen onverdroten door. De grootbanken geven steeds meer koopadviezen op toch al topzware koersen. Zijzelf eruit en de kleine belegger erin. En dan weet u wat er gebeurt. Wie prikt de steeds verder opgeblazen ballon?

De superrally op Wall  Street dit jaar heeft de waarderingen voor de S&P500 bedrijven op driejaar hoogtepunten neergezet.  De S&P500 ondergaat de meest breed gedragen superrally sinds op zijn minst 1990. De S&P500 handelt op de All Time High recordstand van 1733 punten tegeneen gemiddelde van 16,5 keer de gerapporteerde winsten. Een stijging van de gemiddelde koers/winsten van alleen al 17 procent dit jaar volgens data samengesteld door Bloomberg.

Waarschuwing

Maar liefst 445 van de 500 S&P500 bedrijven zijn dit jaar tot nu toe gestegen in de index, de meest breed gedragen stijging van bedrijven in meer dan 20 jaar. Toch waarschuwt gisteren Laurence Fink, CEO van één van de grootste fondsenhuizen ter wereld Black Rock met een belegd vermogen van $4100 miljard, dat de aandelenmarkten in de komende weken onder druk zouden kunnen komen.

De shutdown van de regering in Amerika kan het GDP voor het vierde kwartaal 0,6 procent negatief beïnvloeden. In geld uitgedrukt is de rekening opgelopen tot een strop van $ 24 miljard voor de Amerikaanse economie in de 16 dagen van stillegging van de regering. De onnodige politieke worsteling sinds het begin van het vierde kwartaal zullen volgens Laurence Fink van Black Rock over een breed front de omzetten van de bedrijven negatief beïnvloeden. Hierdoor verwacht hij lagere koersen voor de aandelenmarkten en een langere periode van lagere renten.

Expiratie

Het is vandaag de oktober expiratie op de beurzen waarop de S&P500 dus op een All Time High koersrecord aan begint. De superrally op Wall Street duurt nu al 4 jaar en 7 maanden. De low van de kredietcrisis werd neergezet in maart 2009 op een stand van 666 punten van de S&P500. Sinds die tijd is er een ongekende spijkerharde rally opgestart, vooral als gevolg van QE pakketten, waardoor de S&P500 al 160 procent is gestegen.

De S&P500 is dit jaar al met 22 procent gestegen tot het recordslot van 1733 gisteren. De doorstijging tot een nieuw All Time High recordslot vond gisteren plaats in reactie op marktspeculatie dat de Fed pas ergens in 2014 een begin zou kunnen maken met het terugschalen van het huidige programma van $ 85 miljard per maand aan obligatie opkopen.  In de periode tot eind dit jaar is er nog teveel politieke en economische onzekerheid om een begin te maken met afbouwen van QE. In Januari treedt helikopter Ben terug als Fed voorzitter en wordt Jant Yellen officieel in functie gesteld. Dus ook geen geschikte datum. Pas op zijn vroegst in maart volgend jaar zou de Fed ertoe kunnen overgaan om de gratis geldkraan langzaam aan dicht te draaien. Tenminste als het dan kan want de groep marktvolgers wordt steeds groter die zich afvragen of QE ooit kan stoppen. De rente moet namelijk tot ver in de tijd op of rond de huidige niveaus blijven.  De schuldentijdbom tikt maar door.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.