Nieuws/Financieel
1044355
Financieel

IBM drukt Dow op licht positief Wall Street

De stemming op de Amerikaanse aandelenmarkten was donderdag overwegend positief, de dag nadat in Washington een akkoord werd gesloten dat voorlopig een einde maakte aan het gesteggel over de overheidsfinanciën. Een flink koersverlies voor IBM hield de toonaangevende Dow-Jonesindex echter nipt in de min.

De Dow sloot een fractie lager op 15.371,65 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,7 procent omhoog en kwam uit op een nieuwe recordstand van 1733,15 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,6 procent tot 3863,15 punten.

IBM kwam woensdagavond met teleurstellende kwartaalcijfers. De omzet daalde in het derde kwartaal sterker dan analisten hadden voorzien. Het technologiebedrijf werd daarvoor gestraft met een koersverlies van 6,4 procent. Zonder dat koersverlies had ook de Dow in de plus gestaan. De cijfers van eBay vielen evenmin in goede aarde. Het internetveilingbedrijf werd 4 procent minder waard.

Goldman Sachs

De bank Goldman Sachs daalde 2,4 procent in waarde, ondanks een winst die de gemiddelde verwachting overtrof. Ook de dividendverhoging die Goldman Sachs zijn aandeelhouders in het vooruitzicht stelde, kon beleggers er niet toe zetten het aandeel te kopen. Zij schrokken van de daling van de baten van de bank met 20 procent.

Verizon kwam met kwartaalcijfers die beleggers wel konden bekoren. De winst nam met bijna een derde toe, mede dankzij een aanhoudend sterke vraag bij de klanten van het telecombedrijf. Het aandeel werd 3,5 procent hoger gezet. De uitblinker bij de hoofdfondsen was creditcardbedrijf American Express met een winst van 5,1 procent.

De euro was op de valutamarkt 1,3680 dollar waard tegen 1,3665 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen eerder op de dag. Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper en kostte 100,66 dollar per vat van 159 liter. De prijs van Brentolie daalde 1,5 procent tot 108,97 dollar per vat.