Nieuws/Financieel
1044358
Financieel

'Lenovo overweegt bod op BlackBerry'

Het Chinese computerbedrijf Lenovo overweegt een bod uit te brengen op de Canadese fabrikant van smartphones BlackBerry, die zichzelf in augustus in de etalage zette. Dat meldde donderdag de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op gezag van ingewijden.

Volgens het dagblad heeft Lenovo geheimhoudingspapieren getekend zodat het de boeken van BlackBerry kan inzien. Er ligt al een bod van 4,7 miljard dollar op tafel van grootaandeelhouder Fairfax Financial. Ook de oprichters van het technologiebedrijf hebben laten weten een bod te overwegen.

BlackBerry kondigde vorige maand een ingrijpende reorganisatie aan waarbij 4500 banen komen te vervallen, ongeveer 40 procent van het totaal. De eigenlijk vooral op de zakelijke markt gerichte smartphones van het bedrijf, bekend om hun volledige toetsenbordjes, waren enkele jaren geleden immens populair. Sindsien verloor het technologiebedrijf echter de slag van concurrenten Apple en Samsung, die de markt veroverden met hun touchscreentoestellen.

Na verlies op verlies te hebben gestapeld, besloot BlackBerry in augustus zichzelf te koop te zetten. Onder de vleugels van een sterke investeerder of strategische partner ziet het bedrijf meer kans om de broodnodige omslag te maken dan als beursgenoteerde onderneming.