Nieuws/Financieel
1044399
Financieel

KPN uit gratie in matte AEX

De Amsterdamse beurs had donderdag een dipje na de sterke opleving sinds eind vorige week. Beleggers namen daarmee al een voorschot op een akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond en shutdown, dat gisteravond na weken van gesteggel uiteindelijk zijn beslag kreeg. Bij de hoofdfondsen moest KPN het ontgelden, nadat Carlos Slim gisteren nabeurs zijn indicatieve bod op het Nederlandse telecomconcern introk. Nutreco ging gebukt onder een winstwaarschuwing.

De AEX sloot 0,2% lager op 382,5 punten. Een dag eerder bereikte de hoofdgraadmeter nog een nieuwe top van dit jaar. De Midkap-index daalde 0,5% naar 585,3 punten.

Elders in Europa vielen de beurzen ook wat terug. Frankfurt leverde 0,4% in, Parijs sloot 0,1% lager.

Londen stond toen de bel in Amsterdam klonk vrijwel onveranderd, terwijl de Dow Jones op dat tijdstip 0,4% in de min stond.

Vreugde deal VS snel voorbij

Wall Street zat gisteren nog flink in de lift vanwege de opluchting bij beleggers door een overeenkomst tussen Democraten en Republikeinen, die een einde maakte aan de shutdown en het schuldenplafond verhoogt. Wel moeten beide partijen volgend jaar het eens worden over de financiering van de Amerikaanse overheid.

In Azië vervolgde de Nikkei vanochtend de weg omhoog  in reactie op het akkoord in Amerika met een plus van 1,2%. Dat was tevens de zevende dag met winst op rij.

Nabeurs deden in de VS diverse bedrijven de boeken open. De kwartaalcijfers van computerreus IBM en internetgigant eBay konden beleggers niet overtuigen. Vanavond geeft Google inzage in de cijfers.

Magere kwartaalcijfers

De 'shutdown-relief' was al ingeprijsd op de Europese beurzen, vertelt ABN Amro-handelaar Serge Enneman. 'En het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Nu kijken investeerders weer naar de derde kwartaalcijfers en die geven geen reden tot juichen. De resultaten zijn of in lijn met de verwachtingen of slechter, met hier en daar zelfs een winstwaarschuwing.'

Gisteren moest het Franse voedingsmiddelenconcern Danone zijn verwachtingen voor het gehele jaar naar beneden bijstellen, vandaag volgde in ons land diervoederbedrijf Nutreco.

Corné van Zeijl (SNS Asset Management) sluit zich bij Ennemans woorden aan. 'We worden hier niet bepaald overspoeld door mooie bedrijfscijfers,' zegt hij. Toch blijft hij hoopvol gestemd over economisch herstel: 'We zien dat alleen nog niet in kwartaal drie terug.'

Daarom kijkt Van Zeijl bij de kwartaalcijfers naast de resultaten ook scherp naar de verwachtingen die de bedrijven openbaren. 'Daar zouden we het wat de koerswinst betreft van moeten hebben.'

'Wat vandaag opvalt is dat de veilige fondsen het goed doen,' vervolgt Van Zeijl. 'De beurs zegt daarmee eigenlijk dat het economisch herstel niet zo briljant is als wat we eigenlijk dachten.'

Verder houdt de vermogensbeheerder bedrijven die sterk afhankelijk zijn van opkomende markten in de gaten. Rabobank kwam vandaag met een rapport waarin het analyseert welke bedrijven getroffen zijn door de tegenwind in opkomende markten. Daaronder een aantal prominente AEX-fondsen als Philips, DSM, Reed Elsevier en AkzoNobel.

KPN gebeten hond

In de AEX kreeg KPN het flink te verduren en werd maar liefst 7,8% lager neergezet op €2,22. Beleggers reageerden teleurgesteld op het afhaken van  miljardair Carlos Slim die zijn bod van €2,40 per aandeel op het Nederlandse telecomconcern heeft ingetrokken.

Ziggo moest 2,6% prijsgeven na de koerssprong van de voorgaande dag en sloot op €30,40. Het Nederlandse kabelbedrijf meldde woensdag een overnamevoorstel van Liberty Global dat al in augustus op tafel lag, van de hand te hebben gewezen.

ASML moest eveneens 2,6% inleveren en besloot de dag op €68,13. De koers van de chipmachinefabrikant stond een dag eerder ook al onder druk na de presentatie van matig ontvangen resultaten. Morgan Stanley en HSBC hebben de chipmachinefabrikant van de kooplijst gehaald.

ArcelorMittal verloor 0,6% (€11,69) ondanks een koopadvies van ABN Amro. WoltersKluwer eindigde 0,1% op €19,86, ondanks een verhoging van het koersdoel door Deutsche Bank.

Aan de andere kant trok Unilever zich op aan de meevallende kwartaalcijfers van de Zwitserse branchegenoot Nestlé en won 2% tot €28,50. Heineken liftte mee met de gunstige omzetcijfers van branchegenoot SabMiller. Het bieraandeel sloot op €51,86 oftewel een plus van 1,1%.

Vastgoedbedrijf Corio klom 1,2% naar €32,48, branchegenoot Unibail Rodamco steeg 0,4% tot €190,60. 

Bij de middelgrote fondsen dook Nutreco 4% omlaag naar €36,26 na een winstwaarschuwing. Het diervoederbedrijf verwacht voor het gehele jaar een lagere operationele winst te behalen dan een jaar eerder vooral vanwege zwakkere resultaten bij de tak visvoer. Ook verlaagde Rabobank het advies voor het diervoederbedrijf naar 'reduce'. Voor Aalberts werd 1,8% minder betaald: €20,80.

Heijmans kwam de dip eerder deze week snel te boven en won 1,1% tot €9,60. Tankopslagbedrijf Vopak klom 1,3% naar €43,29, terwijl vastgoedfonds Vastned de winnaar van de dag was met plus 1,5% (€33,25).

AScX-aandeel Sligro rappoteerde voorbeurs een lichte stijging van de omzet over het derde kwartaal. Het supermarkt- en groothandelsconcern waarschuwde wel voor het aanhoudende economische klimaat. Het aandeel leverde 0,4% in en eindigde op €28,30.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!

Hier vindt u al het bedrijfsnieuws van vandaag op een rij