Nieuws/Financieel
1044435
Financieel

Vooruitblik: 'Winst AkzoNobel zakt verder'

AkzoNobel heeft de winst en omzet in het derde kwartaal opnieuw zien dalen. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het verf- en chemieconcern maandag om 7.00 uur publiceert.

De analisten verwachten gemiddeld een omzet van 3,76 miljard euro. Dat zou ruim 12 procent minder zijn dan een jaar eerder. De aangepaste winst per aandeel daalde naar verwachting van 1,01 euro naar 0,80 euro. Door een afschrijving van 2,5 miljard euro op het onderdeel Decorative Paints boekte Akzo vorig jaar in totaal een nettoverlies van 2,4 miljard euro.

AkzoNobel gaf in juli al aan last te houden van de moeilijke economische omstandigheden. De herstructureringsactiviteiten voor dit jaar werden daarom verder opgevoerd, terwijl werd voorspeld dat het bedrijfsresultaat over 2013 waarschijnlijk niet hoger uit zal komen dan vorig jaar.

Het concern zag de omzet in het tweede kwartaal met 4 procent dalen, tot 3,87 miljard euro. De ebitda ging 14 procent omlaag naar 474 miljoen euro. Onder de streep bleef een nettowinst over van 429 miljoen euro, bijna twee keer zoveel als in het tweede kwartaal van 2012. De hogere nettowinst ontstond door een belastingvoordeel en de opbrengst van de verkoop van het Amerikaanse deel van Decorative Paints.