Nieuws/Financieel
1044476
Financieel

Aanvragen voor WW-uitkering in VS dalen

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week afgenomen tot 358.000. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag.

Volgens een nieuwe schatting werden een week eerder 373.000 aanvragen ingediend. Voor die week werden eerder 374.000 eerste aanvragen gemeld. Op basis van die schatting voorspelden economen voor afgelopen week gemiddeld een afname tot 335.000 aanvragen.

Het ministerie meldde verder dat 2 weken geleden ongeveer 70.000 medewerkers van de federale overheid, die door de sluiting van een groot deel van de overheid sinds 1 oktober geen werk meer hadden, een aanvraag voor een uitkering indienden. Deze aanvragen zijn niet meegeteld in het cijfer dat op wekelijkse basis wordt gemeld.

De shutdown had ook effecten op de werkgelegenheid voor toeleveranciers aan de overheid. Circa 15.000 aanvragen kwamen 2 weken geleden van toeleveranciers. De omvang van hun aanvragen in de afgelopen week kon nog niet met zekerheid worden vastgesteld, maar was volgens een woordvoerder van het ministerie kleiner dan in de voorgaande week.