Nieuws/Financieel
1044598
Financieel

Rampscenario even afgewend

Gisterenavond stemde het Amerikaanse Congres in overgrote meerderheid in met het voorstel van de Senatoren Harry Reid en Mitch McConnell waardoor President Obama onmiddellijk een nieuwe wet kon tekenen wat de schulden en begrotingsimpasse per direct deed eindigen. De Amerikaanse overheid is per vandaag weer volledig operationeel en een default situatie voor Amerika is afgewend. Ten minste voorlopig.

De nieuwe wet voorziet in het financieren van de Amerikaanse overheid tot de datum van 15 januari 2014 en het uitstellen van een definitief akkoord van verhoging van het schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldpers wordt tot begin volgend jaar volledig opengezet en de schuldenberg mag ongebreideld verder stijgen. De Republikeinen hebben deze slag verloren maar niet de oorlog met de President en de Democraten.

Ik heb in de commentaren tot nu toe nog niets gelezen over wanneer een definitief akkoord over de begroting van 2014 moet worden bereikt en ook niet hoe deze gefinancierd zal worden. Feitelijk is er tot 7 februari 2014 geen schuldenplafond en heeft de Amerikaanse overheid een vrijbrief om maar uit te geven wat men wil.

In de periode tot begin volgend jaar zullen er weer onderhandelingen worden opgestart tussen Republikeinen en Democraten om toch nog tot een constructief allesomvattende deal te kunnen komen waarmee het schuldenplafond zal worden verhoogd en waar een pakket van bezuinigingen en hervormingen van ongeveer dezelfde waarde tegenover zal staan.

Tenminste dat zal wederom de bedoeling worden van de Republikeinen. Als President Obama vol blijft houden dat er niet over een “simpele verhoging”van het schuldenplafond zal worden onderhandelt, zullen beleggers over drie maanden een exacte kopie van de gebeurtenissen van de laatste twee weken kunnen krijgen. Een ongekend heftige politieke strijd die steeds hoger wordt opgespeeld. Tot dat de bom echt een keer gaat barsten en men er niet meer uitkomt.

Gisteren noemde superbelegger Warren Buffet het niet verhogen van het schuldenplafond al een politiek wapen van massavernietiging.  De Amerikaanse politiek heeft weer een prachtig staaltje van “kicking the can down the road”laten zien. De zeer grote nationale schuld wordt onverminderd verder opgestapeld zonder dar er concrete plannen zijn overeengekomen over bezuinigingen en hervormingen.

Feitelijk is gisterenavond vlak voor de deadline van vandaag een akkoord bereikt over het uitstel om tot een definitief akkoord te komen binnen drie maanden. De diepe impasse en tegenstellingen  tussen de Republikeinen en Democraten duren onverminderd voort. Men is er gisteren over eens MOETEN worden dat er voor de deadline van vandaag geen duurzaam langere termijn structurele gezamenlijke oplossing bereikbaar was en heeft men onder zware druk dan maar ook besloten om tijd te kopen op de kosten van de Amerikaanse belastingbetalers. Op naar de volgende deadline.

De eerste conclusie van de markt is dat de Amerikaanse  shutdown en schuldenplafond deal al volledig in de koersen is in geprijsd. De markten zullen waarschijnlijk vandaag en morgen even een moment van bezinning nemen om te bezien waar men staat. Dan zal al vrij snel de focus terug gaan naar de fundamenten van de markt. Sinds het begin van het vierde kwartaal was de Washington schuldendeal met de shutdown van de regering en de begrotingscrisis allesoverheersend. Als beste kwam er een uitsteldeal uit waardoor er op korte termijn weer wat meer rust in de markt is gerealiseerd. Nu kunnen beleggers de focus weer terugzetten op het derde kwartaalcijferseizoen.

De Europese beurzen zullen vanochtend vlak tot licht lager openen. De eerste reacties op de bereikte uitsteldeal van gisterenavond lijkt in ieder geval niet een rally van opluchting. De markt vindt waarschijnlijk dat er een waardeloze deal is gesloten. Het probleem is weer verder in de tijd opgeschoven zonder constructieve oplossingen.

De tijdbom die de schuldenberg van Amerika is verworden tikt onverminderd door en de schulden en schuldenlasten worden steeds groter. Tapering zal naar mijn mening pas op zijn vroegst volgend jaar maart van start kunnen gaan, als het al kan. De rente moet tot een verlengde periode van tijd en nog langer absoluut gedrukt blijven, anders valt de alleen maar stijgende schuldenberg niet meer te financieren. Maar gisterenavond heeft Amerika zichzelf weer drie maanden tijd gekocht op kosten van de eigen bevolking.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.