Nieuws/Financieel
1044618
Financieel

Onzekerheid blijft na akkoord VS

En zo kwam er voorlopig een eind aan. De deal om de shutdown te beëindigen en het schuldenplafond te verhogen is vannacht door beide huizen van het Congres gedrukt én getekend door president Obama.

De details kwamen grotendeels overeen met wat eerder deze week al werd aangenomen en de Republikeinse leden van de Tea Party hebben een enorm gezichtsverlies geleden, omdat ze bitter weinig concessies hebben kunnen afdwingen waarmee ze het gezicht nog hadden kunnen redden. Bovendien was er een grote Republikeinse meerderheid voor de deal dan verwacht had mogen worden.

De vraag is natuurlijk of dit de angel uit het stemgedrag van de Tea Party heeft gehaald of dat we ons in januari/februari moeten opmaken voor gelijksoortige tactieken. Ik ben geneigd het eerste te verwachten, maar je vraagt je af of er begin volgend jaar wel een redelijk compromis kan worden bereikt, omdat elke begroting de afgelopen twee jaar een zogenaamde ‘voortzettingsoplossing’ is geweest omdat het Congres en de president er niet in slaagden een overeenkomst te sluiten voor een nieuwe begroting.

Markten

En dan de reactie van de markten op het Amerikaanse nieuws. De dollar probeerde gisteren op te lopen op het nieuws, maar die opmars werd snel afgebroken en verzwakte de dollar weer, kennelijk vanwege de gedachte dat de Amerikaanse Federal Reserve het uitstel van de tapering zal verlengen zolang de politieke onzekerheid een risico vormt voor het herstel van de Amerikaanse economie.

Als je kijkt naar de nerveuze bewegingen op de grafieken en het feit dat in gang gezette bewegingen de laatste tijd niet kunnen worden doorgezet, is de overtuiging over welke richting te kiezen erg gering.

Voor de EUR/USD, ligt de lijn in het zand net boven de 1,3600 en onder de nu zware 1,3480 weerstand.

Japanse yen

Waar de traditionele risico-gevoelige valuta momenteel het sterkst zijn, is de tactisch technische situatie voor de USD/JPY misschien wel het interessantst. De belangrijke weerstand van 98,70 werd gisteren genomen, maar toen zagen we een keiharde afwijzing van die ontwikkeling, wat de bears een technisch argument gaf om weer naar beneden te gaan kijken. Het is een verraderlijk valutapaar dat steeds wanneer een grote beweging in gang gezet lijkt te worden die beweging lijkt om te keren.

Vooruitblik

Let op de aankondigingen over wanneer de uitgestelde publicatie van Amerikaanse cijfers de komende dagen alsnog worden vrijgegeven. Daarbij moeten sommige cijfers wel met een korreltje zout worden genomen, vanwege de onduidelijkheid in hoeverre de cijfers beïnvloed zijn door de onzekerheid over de shutdown. En zo gaat het maar door, en door, en …

De Fed’s Beige Book liet gisteren zien dat er tekenen zijn van een langzamere economische groei in een aantal districten en gaf aan dat er beperkte effecten te zien zijn van de shutdown. Dat is weer een factor die wijst op een uitstel van de tapering. Belangrijk verder zijn de werkgelegenheidscijfers die later vandaag naar buiten komen én de Philly Fed manufacturing survey (die van september was de hoogste sinds begin 2011, hoewel de eerder deze week gepubliceerde Empire survey tegenviel).

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is hoofd valuta bij Saxo Bank.