Nieuws/Financieel
1044655
Financieel

Fed ziet matige groei

De Amerikaanse economie is de afgelopen weken opnieuw in een gematigd en bescheiden tempo gegroeid. Dat stelt de Federal Reserve in het woensdag gepubliceerde maandelijkse rapport over de Amerikaanse economie, het Beige Book.

Vier van de twaalf districten van het stelsel van Amerikaanse centrale banken gaven aan dat de groei is afgenomen. De andere districten meldden een stabilisering, ondanks de onzekerheid rond de Amerikaanse overheidsfinanciën en het schuldenplafond. De Federal Reserve hield zijn onderzoek onder meer in de eerste week waarin de Amerikaanse overheid grotendeels gesloten was.

De politieke ruzies over de begroting en het schuldenplafond zorgden volgens de Fed voor een toename van de onzekerheid in de economie. De groei van de werkgelegenheid bleef daarbij matig, net zoals de stijging van prijzen en lonen.

Koers

De beleidsbepalers van de Fed komen eind deze maand weer bij elkaar om de koers van het monetaire beleid in de Verenigde Staten te bepalen. De Fed liet de afgelopen maanden weten zijn stimuleringsbeleid te matigen als de Amerikaanse economie voldoende herstel toont. Vorige maand verrasten de centrale bankiers de markt echter door hun beleid ongewijzigd te laten.

Door de sluiting van de Amerikaanse overheid kan de Fed zijn besluit deze maand nauwelijks baseren op nieuwe economische cijfers. Sinds 1 oktober ligt de publicatie van statistieken grotendeels stil.