Nieuws/Financieel
1044659
Financieel

'Zelfstandig KPN onhoudbaar'

Een zelfstandig KPN is op lange termijn onhoudbaar. Dat stelde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen donderdag in een rapport, in reactie op het afzien van een overnamebod door het Mexicaanse América Móvil (AMX) op de Nederlandse telecomreus.

Versteeg constateert dat KPN niet onder AMX uit kan. Hij voorziet dat de Stichting Preferente Aandelen B KPN, die een beschermingswal heeft opgebouwd, zijn aandelen aanhoudt. ,,Ondertussen kan América Móvil het belang weer uitbreiden naar 30 procent. De stichting mag de aandelen echter maar twee jaar aanhouden en zal ze dan weer moeten intrekken, waardoor het belang van América Móvil naar 60 procent stijgt'', aldus de marktvorser. Daarmee krijgt AMX alsnog KPN grotendeels in handen, en mogelijk ook nog eens tegen een lagere prijs, zo voorziet de marktvorser.

Aandeelhouders van KPN waren volgens Versteeg, die het advies niet aanbevolen op de onderneming hanteert, beter afgeweest met het bod en ,,zitten nu met een bedrijf dat niet meer waard is dan circa 2 euro per aandeel''. Probleem voor KPN blijft, aldus Theodoor Gilissen, de structurele druk op de inkomsten en de hoge investeringslasten.

Nomura noemt de strategie van AMX rondom KPN onduidelijk. De bank denkt dat AMX in ieder geval aandeelhouder blijft, omdat het terugtrekken uit KPN flinke verliezen oplevert. De komende 6 maanden zullen er echter geen concrete stappen door de Mexicanen genomen worden.