Nieuws/Financieel
1044663
Financieel

‘Akkoord VS al ingeprijsd op beurzen’

De beurs in Amsterdam begint donderdag naar verwachting nagenoeg vlak. Ook de andere Europese graadmeters zullen weinig beweging laten zien. Het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond, dat de Amerikaanse politieke partijen op de valreep wisten te bereiken, is al grotendeels ingeprijsd in de markt. In Amsterdam gaat de aandacht uit naar KPN en Nutreco.

,,De AEX lijkt vlak te gaan openen. Er is een deal over uitstel. Het rampscenario is voor nu afgewend, maar de problemen zijn een paar maanden vooruitgeschoven. De tegenstellingen in de Amerikaanse politiek zijn te groot om tot een daadwerkelijke oplossing te komen. Het tijdelijke akkoord zit echter al in de koersen verwerkt en we lijken even een moment van bezinning te krijgen, waarbij de markt zich weer richt op de bedrijfsresultaten en de macrocijfers“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) het wetsvoorstel ondertekend om het schuldenplafond te verhogen. Met de ondertekening komt formeel een einde aan de 'shutdown' van de overheid. Dat houdt in dat ambtenaren die sinds 1 oktober thuiszitten doordat de overheid zonder geld zat, donderdagochtend weer aan het werk kunnen.

KPN

Op het Damrak zullen beleggers het nieuws verwerken dat América Móvil zijn voorgenomen bod van 2,40 per aandeel op KPN niet doorzet. Het Mexicaanse telecomconcern wijst op de beschermingswal die de Stichting KPN heeft opgeworpen en op de gesprekken die met het Nederlandse bedrijf zijn gevoerd. Daaruit is volgens América Móvil gebleken dat het onmogelijk zal zijn om meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN in handen te krijgen.

Nutreco opende de boeken over het afgelopen kwartaal. Het diervoerderbedrijf denkt over heel 2013 een lagere operationele winst te behalen dan vorig jaar. Nutreco meldde over de afgelopen drie maanden een licht hogere omzet te hebben behaald.

Opgetogen reacties

Op de beurzen in het Verre Oosten werd het schuldenakkoord in de VS donderdag enthousiast ontvangen. De Nikkei in Tokio sloot 0,8 procent hoger. Het was de zevende winstdag op rij voor de Japanse hoofdindex, die daarbij steeg tot de hoogste stand in 3 weken tijd.

Wall Street reageerde woensdag opgetogen op het voorlopige akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond. De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent hoger op 15.373,83 punten. De brede S&P 500 steeg ook 1,4 procent, tot 1721,54 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 3839,43 punten 1,2 procent boven de slotstand van dinsdag.

Olie

De hoop op een schuldendeal in de VS zorgde eerder op de dag ook voor winsten op de Europese beurzen. De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,4 procent hoger op 383,33 punten. De Midkap steeg 0,1 procent tot exact 588 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt klommen 0,3 en 0,5 procent. De beurs in Parijs bleef achter met een min van 0,3 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3557 dollar waard, tegen 1,3490 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 101,90 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 110,30 dollar.