Nieuws/Financieel
1044670
Financieel

PME: pensioenverlaging nog altijd reëel

De circa 630.000 deelnemers van Pensioenfonds van de Metalektro (PME) moeten nog altijd rekening houden met verlaging van hun pensioenen in 2014, ondanks een gestegen dekkingsgraad.

De dekkingsgraad van PME klom in het derde kwartaal met 5,3 procentpunt naar 101,9 procent. Dat is vooral te danken aan de gestegen rente. „De hogere rente zorgt ervoor dat PME er nu aanmerkelijk beter voor staat dan een kwartaal geleden. Maar het is nog niet genoeg om een nieuwe verlaging van de pensioenen in 2014 te voorkomen. Daarvoor is in de laatste maanden van dit jaar nog nodig dat het herstel doorzet, want op oudejaarsdag moet onze dekkingsgraad minimaal 104,3 procent zijn. Ik durf nog niet te zeggen of we dat gaan halen”, aldus PME-bestuursvoorzitter Franswillem Briët in een toelichting.

PME hoefde in vergelijking met het vorige kwartaal 1,3 miljard euro minder opzij te zetten voor de huidige en toekomstige pensioenen, een daling van circa 4 procent. Daarnaast nam het vermogen van PME het afgelopen kwartaal met 0,3 miljard euro toe door een positief rendement van 0,8 procent op de beleggingen.

Ook de financiële positie van pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft onvoldoende herstel laten zien het afgelopen kwartaal. Het fonds waarschuwde daarom dat deelnemers rekening moeten gaan houden met een verlaging van de pensioenen in 2014. „Moeten we eind dit jaar een tweede verlaging aankondigen, dan is die vooral het gevolg van de lage rente waarmee PMT de verplichtingen moet berekenen. We bereiden ons voor op het aankondigen van een tweede verlaging. Deze zal wellicht minder hoog uitpakken dan het er eerder dit jaar naar uitzag”, zegt Guus Wouters, directeur van PMT.

De dekkingsgraad van het fonds kwam in het derde kwartaal uit op 101,5 procent, een stijging van 5,2 procentpunt. Daarmee loopt PMT 1,3 procent achter op zijn vereiste herstelpad.