Nieuws/Financieel
1044676
Financieel

Schuldendeal VS stuwt Nikkei

Beleggers in Japan haalden donderdag opgelucht adem na de deal tussen Democraten en Republikeinen in Washington over een tijdelijke verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De Nikkei-index van 225 toonaangevende fondsen in Tokio eindigde 0,8 procent hoger op 14.586,51 punten. Het was de zevende winstdag op rij voor de Japanse hoofdindex, die daarbij steeg tot de hoogste stand in 3 weken tijd.

Honda won in Tokio 1,2 procent. De Japanse automaker haalt bijna 50 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten. Ook andere grote exportbedrijven deden het goed. Het Japanse nutsbedrijf Kansai Electric Power profiteerde van een onverwachte halfjaarwinst en steeg 2,8 procent.

Elders in het Verre Oosten was het sentiment ook positief. Zo steeg de Kospi in Seoul 0,3 procent en dikte de All Ordinaries in Sydney eveneens met 0,3 procent aan. ,,Op dit moment zijn de zorgen over een mogelijke Amerikaanse wanbetaling van tafel. Beleggers kunnen zich nu weer richten op de economische omstandigheden in de wereld'', aldus een handelaar in Sydney. De Hang Seng in Hongkong noteerde in de middaghandel onveranderd.

De markt hield zijn blik ook gericht op China. Vrijdag zal blijken hoe sterk de op een na grootste economie ter wereld is gegroeid in het derde kwartaal. Economen gepolst door Bloomberg rekenen in doorsnee op een groei met 7,8 procent, na een groei met 7,5 procent in het vorige kwartaal.