Nieuws/Financieel
1045070
Financieel

Ierland maakt tempo met verkleinen tekort

Ierland maakt flinke stappen met het terugbrengen van het begrotingstekort. Ook de economische groei valt volgend jaar mogelijk iets hoger uit dan eerder gedacht. Dat bleek dinsdag toen minister van Financiën Michael Noonan de begroting voor 2014 presenteerde.

2014 wordt het zevende jaar op rij dat Ierland forse bezuinigingen moet doorvoeren. Die komen volgend jaar uit op 2,5 miljard euro. Daarmee komt het tekort volgend jaar uit op 4,8 procent van het bruto binnenlands product. Dit jaar zal dat waarschijnlijk nog 7,4 procent zijn. In 2015 komt het tekort onder de 3 procent uit.

De economische groei blijft dit jaar steken op 0,2 procent, maar stijgt volgend jaar naar verwachting tot 2 procent, zo liet Noonan weten. Da tis iets hoger dan de eerder verwachte 1,8 procent.

Noonan beloofde ook met wetgeving te komen waarmee het land iets minder aantrekkelijk wordt voor grote, met name Amerikaanse, bedrijven die via Ierland onder het betalen van belasting in hun thuisland uit weten te komen. Zo heeft Apple zijn belastingbedrag flink weten te verlagen door een registratie in Ierland.