Nieuws/Financieel
1045088
Financieel

DSM en het analistenvolk

Vandaag gaf ‘n analist DSM een ‘downgrading’ met een wel heel curieuze motivatie. Letterlijk:  "Kepler verlaagt het advies op DSM naar hold van buy en het koersdoel naar EUR56,00 van EUR61,00 in reactie op de teleurstellende gang van zaken bij Nutrition en polyamide/caprolactam en het herhaaldelijk missen van zelf gestelde targets".

Ook: "Zou er bij beleggers twijfel heersen over het vermogen van DSM om de portefeuille op te schonen en kritiek bestaan op de financiële communicatie van het concern." Einde quote.

 Donderdag 26 september, huurde DSM zoals elk jaar het zeer pittoreske kasteeltje Vaalserbroek af, alwaar het management de verrichtingen van het bijna voorbije jaar reflecteert en daarbij ook een blik in de toekomst werpt. Dat pakte voor de aandelenkoers niet erg positief uit.

Volgend op de eerste uitspraken van CEO Sijbesma, daalde de koers die dag met ruim 4%. Was de berichtgeving werkelijk zo slecht? In principe niet. Voor diegenen met een kortetermijnbril op, was er sprake van een licht teleurstellend bericht. Immers de CEO bevestigde wat al door attente analisten vermoed werd, namelijk dat door valutaire tegenwind (en zwakke groei in opkomende markten) de jaarwinst iets ‘de wind tegen had’.

Niet de nagestreefde €1,4 miljard (EBITDA) zou dit jaar gehaald worden, aldus de CEO, maar deze zou net even onder de €1,35 miljard uitkomen. Enkele analisten wisten dit als winstwaarschuwing aan te merken, wat ‘een giller’ is. In 2012 werd een EBITDA van €1,1 miljard gehaald; dan impliceert een EBITDA van €1,35 miljard een winsttoename van ruim 20%.

Volgens de rekenmethodiek van Bartjens betekent dit een winststijging en geen daling, wat in principe met een winstwaarschuwing bedoeld wordt. Wat is belangrijk voor DSM? Belangrijk is dat het goed gaat met de groei en winstmarge van de divisie Nutrition (70% van EBITDA) en met de integratie van de overgenomen bedrijven; het 2 kwartaalresultaat liet zien dat dit redelijk voortvarend verloopt. Genoemde broker is dit mogelijk ontgaan.

Ook herstelt al het resultaat van de als cyclisch gekenmerkte divisie Performance Materials (20% EBITDA); er is weer sprake van groei en winsttoename. Als iets tegenvallend genoemd kan worden, is ‘t de voortgang binnen de Farmadivisie; men zoekt naar een partner voor dit bedrijfsonderdeel. En de divisie Performace Intermediates blijft magere resultaten tonen.

Mediaconcern Bloomberg kwam recent met het bericht naar buiten dat ‘ Caprolactam’ op relatief korte termijn wel eens verkocht zou kunnen worden; drie kwartalen geleden is ook al een chemie-unit verkocht. Enig credit heeft het management toch wel verdiend; de track record van DSM op overnamegebied is immers florissant gebleken. Om als analist te stellen dat het aan- en verkoopbeleid van DSM een janboel is, kietelt de lachspieren.

En dat de eerder aangegeven EBITDA-target van € 1,4 miljard een loffelijk streven was, en niet een doel op zich, was door het management al eerder geventileerd.

In deze zeer moeilijke markt is het interessant om te zoeken naar die bedrijven die de kwaliteit en voorspelbaarheid van de inkomstenstroom weten te verhogen, waardoor de waardering van het aandeel (koers-winstverhouding) trendmatig omhoog kan. En met een meer voorspelbare winststroom kan ook het uitkeringspercentage van de winst omhoog. Leuker kunnen ze het in beleggingsland niet maken. Maar niet elke analist ziet dit.

Drs. RGGM Melchers, financieel analist