Nieuws/Financieel
1045101
Financieel

Fors minder boekingen herfstvakantie

Ook op buitenlandse vakanties wordt door Nederlanders steeds vaker beknibbeld, als gevolg van de aanhoudende crisis. De boekingen pakketreizen voor de herfstvakantie, die in de tweede helft van oktober valt, lopen 11,5 procent achter vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepresenteerde boekingscijfers van brancheorganisatie ANVR.

Frankrijk laat een opvallende daling in boekingen zien van 40 procent. Voor Spanje, na Turkije de populairste vliegvakantie, bedraagt de afname 11 procent. Voor Turkije, de nummer-1 onder de zonbestemmingen, is slechts 1 procent minder geboekt.

,,Mensen houden de hand op de knip, ze voelen de economische recessie in hun portemonnee. Het faillissement van reisorganisatie Oad drukt ook op de boekingscijfers'', zegt een woordvoerster van de ANVR in een toelichting.

Kinderen

Turkije doet het volgens haar relatief goed omdat daar veel all inclusive vakanties worden aangeboden. ,,Mensen weten dan meteen waar ze aan toe zijn qua budget en hoeven verder nergens meer aan te denken. Nederlanders willen wel gewoon met vakantie blijven gaan, maar het moet goedkoper'', aldus de zegsvrouw.

Boekingssite CheapTickets.nl constateert op basis van zijn gegevens dat deze herfstvakantie minder Nederlanders het vliegtuig pakken dan vorig jaar. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal boekingen met meer dan 11 procent afgenomen, meldde de naar eigen zeggen grootste online aanbieder van vliegtickets.

Volgens de organisatie ligt het aantal boekingen voor kinderen deze herfst 5 procent lager, terwijl het aantal kinderen dat van de zomer op vliegvakantie ging juist een forse stijging liet zien. ,,Veel gezinnen die voorheen misschien twee keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gingen, kunnen dat nu niet meer zo makkelijk bekostigen'', concludeert CheapTickets.nl. ,,Dan blijft de zomer als vanouds toch favoriet.''