Nieuws/Financieel
1045102
Financieel

AEX sluit met grote winst

Het Damrak is vandaag met een ruime winst gesloten. Beleggers putten hoop uit de vooruitgang in de onderhandeling tussen Democraten en Republikeinen, en denken dat er snel een deal kan zijn. DSM hoorde bij de verliezers, mede door een verlaagd advies en koersdoel door zakenbank Kepler Cheuvreux. KPN zag zijn koers boven het eerder genoemde voorgenome Mexicaanse bod belanden.

De AEX-index sloot 1,5% hoger op 381,95 punten. Daarmee noteert de index in de buurt van de hoogste slotstand van 2013 tot nu toe, die op 19 september werd bereikt op 382,58 punten. De Midkap-index klom 0,7% naar 587,43 punten.

Elders in Europa wonnen Londen, Parijs, Frankfurt en Brussel 0,6% tot 1,5%. De Amerikaanse indices noteerden, rond sluitingstijd van de Europese handel, verdeeld, met een plus voor de Nasdaq maar minnen voor de Dow Jones en S&P 500.

Onderhandelingen VS

De vooruitgang in de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen om het schuldenplafond op te hogen, zorgde voor een goed sentiment op de beurs. ,,Dat is de belangrijkste drijfveer voor beleggers", zegt Joost van Leenders (BNP Paribas).

Er was meer nieuws waarop beleggers zich konden richten: de grote Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson verhoogde zijn winstverwachting. Daarnaast was het Duitse ZEW-cijfer, die wat zegt over hetet vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de eigen economie, een meevaller.

Beleggers kregen echter wel enkele tegenvallers te verwerken. Zo bleef de (gestegen) winst van de Amerikaanse bank Citigroup achter bij de verwachting.

,,Je ziet daar onder meer een negatief effect van een hogere hypotheekrente", analyseert Van Leenders. Ook van een cijfer over de industrie rond New York was meer verwacht. Maar de AEX handhaafde een ruime winst.

Beurzen Europa

Van Leenders verwacht vooral van Europese beurzen dat er nog terreinwinst te boeken valt. ,,Daar zijn waarderingen nog relatief laag. Beleggers reageerden weliswaar positief op signalen van economisch herstel. Maar dit is in Europa nog weinig ondersteund met cijfers uit de reële economie. Wanneer dat wel gebeurt, is er genoeg ruimte voor koersstijgingen."

In het huidige internationale cijferseizoen is het interessant om te letten op de grootte van de impact van de recente situatie in opkomende markten op de bedrijfsresultaten, zegt ook Frank Bonsee, handelaar bij ABN Amro.

Arcelor aan kop

Staalproducent ArcelorMittal won 4,4% op €11,78. IJzerertsproducent Rio Tinto maakte eerder vandaag bekend een recordhoeveelheid ijzererts te hebben geproduceerd, vooral vanwege groeiende vraag vanuit China. Ijzererts is een grondstof voor staalproductie.

Uitzender Randstad steeg 3,1% op €41,79. Supermarktconcern Ahold klom 2,5% naar €13,39.

Telecombedrijf KPN klom 2,4% op €2,42 en belandde zo boven het eerder genoemde voorgenomen bod van het Mexicaanse América Móvil van €2,40. Mogelijk speculeren beleggers dat de Mexicanen een hoger bod op tafel zullen leggen. Chipmachinefabrikant ASML, dat morgen de boeken opent, won 1,1% op €72,11.

TNT Express steeg 1% naar €6,68. De pakketbezorger meldt het aantal ochtendleveringen in Europa te hebben uitgebreid.

Adviesverlaging voor DSM

Air France KLM steeg 0,8% naar €7,49. De aandeelhouders van Alitalia, waar de luchtvaartcombinatie voor een kwart eigenaar van is, zijn het eens over een kapitaalinjectie van €300 miljoen. Air France KLM twijfelt nog of het mee-investeert.

Kabelaar Ziggo, die vrijdag met kwartaalcijfers komt, zakte 0,9% op €29,24. Analisten verwachten dat Ziggo  bekend zal maken de omzet te hebben weten op te voeren, maar dat er wel sprake was van druk op de winstgevendheid.

DSM sloot op een koersverlies van 0,8% op €54,14. Kepler verlaagde zowel het advies als het koersdoel voor het speciaalchemiebedrijf, onder meer vanwege teleurstelling over de ontwikkeling bij onderdeel Nutrition.

Aperam populair

Midkapper Aperam steeg 8,6% naar »€13,13. Exane BNP Paribas handhaaft zijn advies voor het roestvrijstaalbedrijf op 'outperform' en stelt het koersdoel naar boven bij. Ook profiteert Aperam, net als ArcelorMittal, van de ontwikkelingen in de Chinese industrie.

Producent van specialistische metalen AMG ging 4,2% vooruit naar €7,52. Bouwer Heijmans steeg 2,2% op €9,62, navigatiebedrijf TomTom klom 3,8% op €5,56.

Bouwer BAM klom 1,6% op €4,15, gesteund met een verhoogd koersdoel door Goldman Sachs naar €4,50.

Softwarebedrijf Unit4, waarbij overnameperikelen spelen, ging 1,1% vooruit naar €33,17. ABN Amro herstartte het volgen van het fonds met een koopadvies en een koersdoel van €40, die deels berekend is op basis van een overnamepremie.

Vastgoedinvesteerder Wereldhave steeg 0,2% op €55,73. Norges Bank heeft 3,07% van de aandelen verworven.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis steeg nipt op €33,97. Goldman Sachs verlaagde het advies voor het fonds van 'kopen' naar neutraal.

Aan de andere kant ging diervoederproducent Nutreco 0,7% achteruit op €38,74, terwijl biotechaandeel Pharming 1,7% (oftewel €0,002) prijsgaf op €0,119.

Opdracht in Parijs voor Grontmij

AScX-bedrijf Grontmij haalde een opdracht in Parijs binnen ter waarde van €4,5 miljoen. Het advies- en ingenieursbureau steeg 3,8% op €3,49.

Het lokaal genoteerde Van Lanschot pakte er 3,1% bij op €16,44. De private bank gaat zich ook op vermogenden in spé richten.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!

Lees hier de nieuwste beursanalyses van de goeroes van DFT

Elke ochtend de Nieuwsbrief van DFT in uw mailbox? Meldt u dan hier aan.