Nieuws/Financieel
1045126
Financieel

Republikeinen Huis willen eigen plan

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden presenteren dinsdag een eigen plan om de politieke impasse in de VS te doorbreken. Die impasse verlamt de federale regering voor een deel en dreigt ertoe te leiden dat de regering na 17 oktober niet al zijn rekeningen meer kan betalen.

De Republikein Darrell Issa zei dat het plan iets afwijkt van wat Senatoren maken. Maar het initiatief lijkt het compromis te verstoren, waar in de Senaat aan wordt gewerkt. De Republikeinse voorzitter van Huis, John Boehner, zei in een reactie dat hij in de eerste plaats wil voorkomen dat zijn land zijn rekeningen niet betaalt. Hij leek daarmee niet blij te zijn met het initatief van partijgenoten.

Een woordvoerder van het Witte Huis deed het initiatief af als een poging de 'Tea Party' te kalmeren. De Tea Party is een rechtse populistische stroming die in Republikeinse kringen opbloeit en niet geneigd zou zijn tot een compromis. Het Witte Huis heeft bericht dat president Barack Obama om 21.15 onze tijd partijgenoten uit het Huis ontvangt.

Republikeinse leiders in de Senaat hadden juist gezegd dat ze dankzij de onderhandelingen met Democratische collega's dinsdag een plan kunnen voorleggen.