Nieuws/Financieel
1045338
Financieel

Duitsland blokkeert strengere co2-eis auto's

De Europese lidstaten kunnen het maar niet eens worden over nieuwe CO2-normen voor personenauto's. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) bestempelde het niet bereiken van een akkoord over de uitstoot na afloop van het EU-overleg in Luxemburg maandag als een „gemiste kans” en „teleurstellend”.

Op tafel lag het voorstel dat in 2020 nieuwe voertuigen nog maar 3,9 liter brandstof per 100 kilometer verbruiken ofwel 95 gram CO2-uitstoot per kilometer. Met name Duitsland heeft bezwaren. Het land wil deze eisen met 4 jaar vertragen. Er was gehoopt dat tijdens het overleg een compromis kon worden gevonden.

De meningen van de lidstaten liepen te veel uiteen om tot een besluit te komen. Enkele lidstaten gaven aan extra gesprekken, onderling en met het Europees Parlement en de Europese Commissie, nodig te vinden. Deze landen gaven wel aan te verwachten er binnen „enkele weken” uit te komen. Daaruit put Mansveld vertrouwen dat een compromis haalbaar is. „Er is wel een onnodig ingewikkelde situatie ontstaan.”

De EU-ministers gaven voorzitter Litouwen wel de opdracht mee dicht bij het eerdere voorstel te blijven. „Er is heel weinig manoeuvreerruimte”, aldus Mansveld. Het Duitse voorstel ligt wat de staatssecretaris betreft niet dicht genoeg bij het eerdere.