Nieuws/Financieel
1045367
Financieel

Optimisme over een deal

Wall Street draaide gisterenavond voor de S&P500 van een verlies van 0,7 procent naar een winst van 0,4 procent op het slot van de handel  in reactie op optimistische signalen vanuit de Amerikaanse Senaat dat de leiders van Democraten en Republikeinen dichtbij een deal zijn gekomen die de begroting en schuldenplafond impasse zal beëindigen.

De deal in de Amerikaanse Senaat voorziet in het uitstellen van het bereiken van een akkoord over een  verhoging van het schuldenplafond tot 7 februari 2014, het financieren van de Amerikaanse overheid tot 15 januari en vereist een officiële Huis van Afgevaardigden en Senaat speciale begrotingsconferentie te houden op 15 december.  De deal is dus een korte termijn oplossing. Het vooruitschuiven van het probleem.

Geen All in deal voor de langere termijn maar een korte termijn oplossing om Amerika na 17 oktober aanstaande niet in een situatie van default te brengen. Indien vandaag de bedachte deal door de twee topleiders van Democraten en Republikeinen in de Senaat zal worden aangenomen, moeten het Huis van Afgevaardigden en President Obama ook hiermee akkoord gaan. Dan zal Amerika weer in rustiger vaarwater komen. Tenminste voor een aantal weken.

De Europese beurzen zullen vanochtend dan ook beduidend hoger openen in reactie op de positieve draai op Wall Street van gisterenavond, een hoger koersend Azië vanochtend waar diverse indices op 5maands hoogtepunten zijn aangekomen en hogere Amerikaanse futures vanochtend. De AEX wordt tussen 1 en 2 punten hoger verwacht waardoor de voorlopige top van dit jaar weer inzicht komt.

Amerika dreigt door een disfunctioneel Congres,  die liever eigen partijpolitiek bedrijft dan aan het landsbelang te denken, zijn schulden niet meer te kunnen betalen. Als het Congres niet meer kan dan alleen maar korte termijn oplossingen bedenken in plaats van lange termijn structurele wetgeving te produceren, dan zal de macht en aanzien van Amerika drastisch inperken. Want er zal toch ooit een keer moeten worden begonnen met het structureel afbouwen van de immense schuldenberg.

Elke keer vooruitschuiven van het steeds groter wordende probleem, waarbij de schulden en renten op deze schulden steeds hoger worden,  kan gewoonweg niet eeuwig worden volgehouden. Er moet pertinent een structureel plan van aanpak komen in Amerika voor een stelselmatige procedure om in bijvoorbeeld de komende 10 jaar de huidige tekorten in Amerika terug te brengen. Elke keer korte termijn oplossingen maakt de uiteindelijke prijs die er zal moeten worden betaald alleen maar duurder.  De rekening zal eens betaald moeten worden. Door wie?

Het is in de geschiedenis nog nooit een persoon, een bedrijf of natie gelukt om gedurende tientallen jaren meer geld uit te geven dan dat er binnenkwam. Ook op dit moment lijkt men in Amerika te kiezen voor het weer verder op laten lopen van de nationale schuldenberg, van nu $ 16.962 miljard zie www.usdebtclock.org, om in de tijd oplossingen te bedenken om deze ooit weer eens af te bouwen. Zoals het er nu voorstaat kan de Amerikaanse rente in de komende 10 jaar niet stijgen en zal deze rond de huidige standen moeten worden gehandhaafd.

De Fed verplicht zichzelf om in plaats van het afbouwen van tapering, juist met hogere bedragen eigen staatsobligaties te moeten blijven opkopen om zo de rente kunstmatig gedrukt te houden. Het huidige $ 85 miljard per maand QE programma bestaat voor $ 45 miljard aan eigen staatsobligaties opkopen en voor $ 40 miljard aan hypotheek gerelateerde effecten van de balansen van de grootbanken.

 De huidige Fed stimulatie van rond $ 40 miljard per maand aan het opkopen van hypotheek gerelateerde effecten zal waarschijnlijk in de komende tijd wel worden afgebouwd maar deze bedragen zullen acuut worden aangewend om voor dezelfde bedragen eigen staatsobligaties op te kopen.  De rente moet en zal op de huidige absolute dieptepunten worden gehandhaafd. Want hoe hoger de nationale schuld van Amerika stijgt, en deze accelereert in de laatste jaren steeds sneller opwaarts, hoe duurder deze schuld zal gaan wegen op de Amerikaanse economie.

En als het Amerikaanse Congres in samenwerking met de President er nu niet uitkomen en alleen maar korte termijn oplossingen kunnen aandragen die er alleen maar in voorzien om de schuldenberg verder te verhogen om de huidige gevoerde politiek door te laten gaan, dan is dat een voorbode dat het een keer gigantisch mis moet gaan. Dat kan niet anders. Men moet er niet aan denken als de kapitaalmarkt rente fors gaat stijgen waardoor de staatsobligatierente deze beweging wel moet opvolgen.

Wall Street noteert wederom vlak onder de All Time High recordstanden, de S&P500 is gisteren gesloten binnen 1 procent onder zijn hoogste stand ooit. Het lijkt beleggers niet te deren dat de financieringsproblemen totaal uit de hand kunnen gaan lopen. Er moet een keer een wake up call komen.

De schuldenproblemen wereldwijd lijken totaal uit de hand te gaan lopen. De kunstmatige ingrepen worden in plaats van afgebouwd in de komende tijd juist verder geïntensiveerd. De renten voor de nog steeds groeiende schuldenbergen van de overheden worden kunstmatig laag gehouden. Hoe lang houden we dit spel nog vol?

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.