Nieuws/Financieel
1045370
Financieel

‘Amsterdamse beurs begint hoger’

De aandelenbeurs in Amsterdam begint dinsdag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen hoger openen in navolging van de koerswinsten in Azië en New York. De hoop dat de Amerikaanse politici snel een akkoord zullen bereiken om het schuldenplafond te verhogen en de shutdown van overheidsdiensten te beëindigen zorgt voor optimisme onder beleggers.

,,Er heerst optimisme over een begrotingsdeal in de VS. Wall Street draaide daardoor van een min in de plus. De AEX lijkt dinsdag 1 tot 2 punten hoger te zullen openen. Daarna is het wachten op de aankondiging van een akkoord. Het ziet ernaar uit dat het een oplossing voor de korte termijn gaat worden, waarbij de problemen weer wat vooruit worden geschoven. In Europa zal verder worden gelet op de Duitse ZEW-index en het overleg van de ministers van Financiën over de Europese bankenunie'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het overleg van de Amerikaanse president Barack Obama met leiders uit het parlement werd maandag uitgesteld om de deelnemers meer tijd te geven om een oplossing te vinden voor de politieke impasse over de begroting. Het uitstel moet volgens het Witte Huis worden gezien als een positief teken.

Boskalis

In Amsterdam zal Boskalis mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank Goldman Sachs verlaagde het beleggingsadvies voor de baggeraar.

In het Verre Oosten gingen de beurzen dinsdag omhoog. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, eindigde de Nikkei 0,3 procent in de plus. Het was de vijfde winstdag op rij voor de Japanse beurs.

Begrotingsonderhandelingen VS

Op de Amerikaanse aandelenbeurzen werden maandag winsten geboekt. Signalen dat de Democraten en Republikeinen vooruitgang boekten bij de begrotingsonderhandelingen gaven beleggers hoop. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 15.301,26 punten. Ook de S&P 500 steeg 0,4 procent en kwam daarmee op 1710,14 punten. De Nasdaq won 0,6 procent tot 3815,27 punten.

Eerder op de dag kwamen de toonaangevende Europese graadmeters per saldo amper van hun plaats. De AEX steeg 0,04 procent tot 376,27 punten, terwijl de MidKap dankzij Unit4 0,5 procent won tot 583,40 punten. De beurs in Frankfurt sloot onveranderd, terwijl de indices in Parijs en Londen respectievelijk 0,1 en 0,3 procent stegen.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3562 dollar waard, tegen 1,3579 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 102,11 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,3 procent goedkoper, op 110,74 dollar.