Nieuws/Financieel
1045377
Financieel

Italië mikt op begrotingsevenwicht in 2016

De Italiaanse regering wil haar begrotingstekort in 2016 zo goed als uit de wereld hebben geholpen. Dat meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dinsdag op basis van een eerste versie van de Italiaanse begrotingsplannen voor volgend jaar.

Italië wil zijn tekort volgend jaar terugdringen tot 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2015 moet het gat op de begroting worden gehalveerd, waarna in 2016 nog een tekort van minder dan 0,1 procent zou resteren. In 2013 komt het tekort van Italië naar verwachting nog iets hoger uit dan 3 procent van het bbp.

De begroting voor volgend jaar voorziet onder meer in een belastingverlaging voor middeninkomens en een belastingvoordeel voor bedrijven die werknemers in vaste dienst nemen. De belasting op winst uit vermogen gaat omhoog, terwijl er wordt gesneden in de uitgaven van de overheid aan gezondheidszorg. Gepensioneerden met een jaarinkomen van meer dan 100.000 euro gaan een extra belasting betalen, die direct ten goede komt aan de middelen voor de sociale voorzieningen.

Slechte leningen

De nieuwe plannen geven Italiaanse banken verder de mogelijkheid om slechte leningen in hoog tempo af te schrijven. Dit moet helpen om de positie van de Italiaanse bankensector te verbeteren, voordat de Europese Centrale Bank (ECB) het toezicht op de grootste banken op zich neemt.

Premier Letta bespreekt de begrotingsplannen later op de dag met zijn kabinet. Het Italiaanse parlement heeft tot het einde van dit jaar de tijd om de begroting goed te keuren.