Nieuws/Financieel
1045914
Financieel

Cijferseizoen beheerst dataluwe week

Volgende week staat in het teken van het cijferseizoen, zegt Maarten Geerdink, fondsmanager bij Petercam. "Nu zal moeten blijken of aandelen duur of goedkoop zijn," vertelt hij. "Als de verdiensten stijgen, dan zit er voor aandelen nog meer in het vat. Als winstwaarschuwingen en negatieve bijstellingen van de verwachtingen volgen, dan is het een ander verhaal."

De koersen van aandelen zijn vooral in de VS sterk opgelopen, maar ook in Europa zijn de waarderingen gestegen. Volgens Geerdink moeten bedrijven nu winstgroei laten zien. "In Europa hebben we al 2,5 jaar eigenlijk geen winstgroei gezien. Vaak begonnen bedrijven het jaar optimistisch en werden de verwachtingen later in het jaar weer getemperd."

Vooral de financials hebben Geerdinks aandacht. Zij zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de verwachte winstgroei. Dinsdag komt Citibank met zijn resultaten van het derde kwartaal, Bank of New York Mellon en US Bancorp volgen een dag later.

In Nederland opent chipmachinefabrikant ASML woensdag de boeken. Donderdag doet diervoederproducent Nutreco dat ook, terwijl kabelaar Ziggo vrijdag de week afsluit.

Verenigde Staten

Verder is Geerdinks blik gericht op de Verenigde Staten. Nu Democraten en Republikeinen de deadline voor het verhogen van het schuldenplafond met zes weken vooruit hebben geschoven, is een acute noodsituatie daar voorlopig van de baan. Maar echt gelukkig is de fondsmanager niet met de deal: "Ik had liever gezien dat er een echte oplossing was bereikt. Nu krijg je een rustperiode van een maand, waarna weer twee weken van stress en onderhandelingen volgen."

Hoewel de shutdown de krantenkoppen beheerste, is deze volgens Geerdink economisch gezien niet zo belangrijk. "Het is meer een slowdown dan een shutdown. Enkele delen van de overheid zijn nog open."

Cijfers ontbreken

Toch heeft de shutdown wel degelijk impact op de beurzen. Cijfers over bijvoorbeeld de Amerikaanse arbeidsmarkt, afkomstig van de overheid, komt dankzij de gedeeltelijke sluiting namelijk niet naar buiten. Niet alleen lastig voor beleggers, maar ook voor bijvoorbeeld de Federal Reserve, die herstel op de arbeidsmarkt zwaar laten wegen bij de beslissing om het economische steunprogramma te verminderen.

"Het is zo lastig anticiperen voor de markt. Als alle banenrapporten zometeen in één keer uitkomen, kunnen er zo een of twee verrassingen tussen zitten waar mensen niet op gerekend hadden. Dat kan weer voor extra volatiliteit zorgen," legt Geerdink uit.

Lastig anticiperen

Door de shutdown is het lastig anticiperen op welke data zullen komen. De data uit de VS blijven toch leidend, zegt Geerdink. Verder komen maandag cijfers over de Europese industriële productie naar buiten. Geerdink verwacht jaar op jaar nog geen groei, maar ten opzichte van vorige maand rekent hij wel op vooruitgang.

Dinsdag komt vanuit Duitsland de ZEW-index, die een indicatie geeft van het economisch vertrouwen bij onze oosterburen.

Woensdag volgen Europese inflatiecijfers. "Deze cijfers bepalen mede weaar het beleid van de ECB naartoe gaat. De centrale bank heeft al aangegeven dat er nog ruimte is voor een renteverlaging." Lage inflatie lijkt goed, legt Geerdink uit, maar deflatie ligt dan op de loer. "Als de ECB een duw aan de inflatieverwachting geeft, volgt de daadwerkelijke inflatie vaak."