1046977
Financieel

Pharming haalt 12 miljoen op met emissie

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft voor 12 miljoen euro aan aandelen geplaatst bij bestaande en nieuwe institutionele investeerders.

Topman Sijmen de Vries stelde tegen AFN dat een aantal van de investeerders boven de meldingsgrens van 3 procent uit zal komen. Hij wilde geen namen noemen. ,,Dat zal op termijn wel naar boven komen in de belangenmeldingen'', zo gaf hij aan. Er zitten volgens de bestuurder ook aandeelhouders van partner Santarus tussen. ,,Die hadden ons als klein Nederlands bedrijf nooit gevonden zonder ons partnership''.

Pharming is mede door de emissie nu tot 2015 gefinancierd, zo liet De Vries weten. Ook het eigen vermogen is weer positief, hoewel het bedrijf niet kon aangeven wat de omvang van dit eigen vermogen nu is. ,,Dat zal komende week in het prospectus van de emissie staan, maar reken op een dubbelcijferig eigen vermogen''.

De aandelen zijn geplaatst tegen een uitgifteprijs van 0,117 euro per stuk, wat neerkomt op een korting van 10 procent op de slotkoers van dinsdag (0,13 euro). Na aftrek van transactiekosten is de opbrengst van de uitgifte 11,5 miljoen euro.

Het aantal geplaatste aandelen bedraagt 102.564.103. Na afronding komt het totale aantal uitstaande aandelen Pharming op 332.434.319. De deelnemers aan de emissie krijgen ook in totaal 25.641.026 warants, met een uitoefenprijs van 0,135 euro en een looptijd van 5 jaar.

De opbrengst van de emissie zorgt volgens De Vries voor een versterking van de balans, waardoor Pharming onder meer in staat is om nieuwe Ruconest-voorraden op te bouwen ter voorbereiding van een Amerikaanse uitrol van het product. Ook kan de onderneming hiermee een klinische studie naar preventieve behandeling van de erfelijke aandoening HAE, in samenwerking met partner Santarus, financieren.

Volgens De Vries zit winstgevendheid voor Pharming er aan te komen, als de Amerikaanse verkopen op gang komen. Wanneer dat zal zijn kon hij niet duiden.