Nieuws/Financieel
1047795
Financieel

Nikkei weer omlaag vanwege shutdown

De Japanse aandelenbeurs leed maandag opnieuw verlies door zorgen over de shutdown in de Verenigde Staten, waar de Democraten en Republikeinen maar niet tot een akkoord komen over het schuldenplafond. Het moment waarop de Amerikaanse overheid zijn schulden niet meer kan aflossen, komt met rasse schreden dichterbij.

De toonaangevende Nikkei-index, die vorige week 5 procent inleverde, daalde maandag 1,2 procent tot 13.853,32 punten. Door het aanhoudende gesteggel over de Amerikaanse begroting steeg de yen in waarde ten opzichte van de dollar. Een duurdere yen is ongunstig voor de export van Japanse bedrijven omdat hun producten duurder worden in het buitenland. Sony en Toyota leverden tot 1,5 procent in.

Ook de overige beurzen in de regio stonden in de min. De Hang Seng in Hongkong daalde 0,5 procent in de middaghandel, de Kospi-index in Seoul leverde 0,1 procent in en de All Ordinaries in Sydney moest 0,9 procent terug. De beurzen op het Chinese vasteland openen dinsdag weer hun deuren nadat ze vanwege feestdagen een week gesloten waren.