Nieuws/Financieel
1048098
Financieel

Air France: 1800 banen weg bij grondpersoneel

Van de 2800 banen die Air France-KLM vorige maand aankondigde extra te zullen schrappen, komen er ruim 1800 te vervallen bij het grondpersoneel. Dat heeft de Franse zustermaatschappij van KLM vrijdag bevestigd. Franse media noemden dat getal eerder op de dag al.

Vooral in het regionale netwerk wordt fors geneden. Op de Parijse luchthaven Orly en de provinciale bases van Air France komen in totaal 719 banen te vervallen. Op luchthaven Charles de Gaulle, de thuisbasis van het internationale netwerk, verdwijnen 582 banen, bij de vrachtdivisie 282 en bij overige activiteiten 243.

Air France neemt een aanvullende herstructureringslast van 200 miljoen euro op in de boeken. Het bedrijf gaat ervan uit dat de maatregelen bij het grondpersoneel, in combinatie met loonmatiging, een structurele besparing van 150 miljoen euro per jaar zullen opleveren.

Vliegend personeel

Volgend jaar is het vliegend personeel aan de beurt. Er komen dan 350 banen voor piloten te vervallen en 700 voor cabinemedewerkers. Air France geeft bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers eind oktober een nadere toelichting op de plannen.

Air France maakte vorige maand bekend dat er 2800 arbeidsplaatsen extra moeten verdwijnen, bovenop de ruim 5000 die al sneuvelen door een nog lopende reorganisatie. De ingrepen zijn noodzakelijk omdat het begin vorig jaar aangekondigde besparingsprogramma onvoldoende oplevert om uit de verliezen te komen.

Alitalia

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern deed geen nadere mededelingen over Alitalia, de noodlijdende Italiaanse branchegenoot waarin het een belang van 25 procent heeft. Alitalia heeft dringend extra kapitaal nodig en Air France-KLM zou onder strenge voorwaarden bereid zijn daarbij opnieuw te helpen.

Een bestuursvergadering van Alitalia gaf vrijdag evenmin uitsluitsel. Na afloop werd slechts meegedeeld dat het bestuur, waarin ook enkele topmannen van Air France-KLM zitting hebben, volgende week dinsdag verder praat. Ook bevestigde het bedrijf dat het op 14 oktober zijn aandeelhouders bijeen roept.