Nieuws/Financieel
1048106
Financieel

Aldel krijgt overbruggingskrediet overheid

Alumuniumsmelter Aldel krijgt een overbruggingskrediet van 8 miljoen euro van het Rijk en van de provincie Groningen. Het voorbestaan van het bedrijf in het Eemsmondgebied van Groningen is daarmee tot eind dit jaar zeker. Daarmee is er ook meer zekerheid op het voorlopig behoud van honderden banen in het noorden van het land.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het Rijk en de provincie staan ieder voor 50 procent garant voor de lening aan Aldel.

Voorwaarde voor de lening is dat Aldel nog dit jaar een gedegen financiële uitwerking van de plannen uitwerkt en presenteert. Daaruit moet ook blijken hoeveel het bedrijf zelf denkt te investeren in de toekomst. De directie en aandeelhouder van Aldel zijn bereid te investeren in een directe elektriciteitslijn tussen het bedrijf en Duitsland.

Korting

Aldel zit in de problemen doordat het bedrijf aanzienlijk meer geld kwijt is aan elektriciteit dan concurrenten in bijvoorbeeld Duitsland. De minister wil niet achterblijven bij Duitsland waar de grootverbruikers eerst helemaal geen transportkosten hoefden te betalen en na protesten van de Europese Commissie nu een korting van 90 procent geldt. Daarom heeft hij al besloten dat de grootverbruikers in Nederland per 1 januari een correctie tot 90 procent op de transportkosten voor elektriciteit krijgen.