Nieuws/Financieel
1048121
Financieel

Shutdown beheerst grondstoffen

Het aanhoudende gevaar voor de Amerikaanse economie – en mogelijk zelfs de wereldeconomie – als gevolg van de Amerikaanse overheids-shutdown en het geknok over het schuldenplafond heeft voor veel nervositeit gezorgd op de grondstoffenmarkten.

Een mogelijke vertraging van de economie in een periode waarin de voorraden in een aantal belangrijke grondstoffen juist beginnen te herstellen zorgde voor zwakte in de prijsvorming in de meeste sectoren.

De dalingen werden vooral gevoeld bij de metalen, met name de industriële metalen, maar enigszins verrassend ook in edele metalen. Tegelijkertijd deed energie het relatief goed dankzij een krappe aanvoer na meerdere maanden waarin de productie onderbroken was en wat de prijzen van zowel Brent als WTI ondersteunde. Waar de markt op dit moment behoefte aan heeft en niet kan krijgen zijn cijfers over de Amerikaanse economie die kunnen aangeven in welke richting de economie zich ontwikkelt, inclusief de zo belangrijke werkgelegenheidscijfers over september.

 

Dow Jones UBS

De Dow Jones UBS Index daalde voor de vierde achtereenvolgende week doordat er geen steun gevonden werd ondanks de dollarzwakte in die periode. Zoals de tabel hierboven laat zien werden alle sectoren, met uitzondering van de ‘softs’ getroffen door verkoopdruk. Voor wat betreft de individuele performance onder de soft commodities, zagen we suiker, koffie en katoen het beste presteren, terwijl mais en sojabonen bij de slechtste performers behoorden. Dat laatste doordat een zeer grote oogst in Amerika op komst is.

 

Platina zwak

De sector edele metalen werd mee omlaag getrokken door platina en palladium doordat zorgen over een economische vertraging liquidatie van een deel van de long-posities van hedge funds veroorzaakte.

In het begin van de afgelopen week was een behoorlijke volatiliteit te zien in goud en zilver, nadat beide inzakten door een stevige afbouw van long-posities waarna ze vrij snel herstelden. Ineen tijdspanne van 24 uur zakten goud en zilver met respectievelijk 6 en 4,5 procent, waarna ze herstelden. De reden waarom dit verraste was het feit dat de ontwikkelingen in de VS mogelijk zouden kunnen leiden tot het verlengen van de steunmaatregelen, in plaats van deze juist af te bouwen en zo weer voor steun voor goud te zorgen.

Vooruitkijkend zien we nog steeds een overheersende downtrend, die eind augustus is ingezet. Maar de aanhoudende onzekerheid over de gevaren voor de wereldeconomie door de shutdown en het gesteggel over het schuldenplafond zou voor voldoende steun moeten kunnen zorgen om de weerstand in de trendlijn op 1.336 te gaan testen, terwijl er op $1.295 een solide steun ligt. Op die basis kijken we een positieve week tegemoet voor goud, zolang die maar stand houdt boven de $1.295 per ounce. Zou er echter de komende dagen een oplossing komen, zou de prijs kunnen zakken omdat dan posities die zijn ingenomen vanwege de ‘veilige haven’ functie worden afgebouwd. Deze onzekerheid staat garant voor een nieuwe week met nerveuze handel.

Spot goud

 

Steun op korte termijn

Afgezien van de verkoopgolf afgelopen donderdag, bleef zilver steken op een niveau van rond de $21,70 in de afgelopen twee weken. De downtrend die eind augustus werd ingezet stuit op weerstand op $22,25, terwijl er juist steun ligt op $20,85. Net als bij goud, wijzen zowel de trend als het momentum neerwaarts naar lagere prijzen voor zilver. Maar voor de korte termijn zou de Amerikaanse situatie voor steun moeten zorgen, tenzij er natuurlijk een oplossing voor wordt gevonden.

Olie positief

Zowel Brent als WTI konden zich handhaven op positief terrein, ondanks zorgen over een economische vertraging in Amerika en het gevaar dat deze zich ook uitbreidt naar de opkomende landen, van waar de meeste vraag komt. In Amerika stegen de voorraden doordat de vraag van de kant van raffinaderijen, zoals verwacht, seizoensmatig afneemt. Ook de nieuwe pijplijn van Oklahoma naar Texas zorgt voor extra aanvoer.

 

Betere relaties tussen Iran en de VS zouden kunnen leiden tot het verzachten van de sancties, waardoor Iran makkelijker olie zou kunnen gaan exporteren. Maar het is nu nog te vroeg om te zeggen of dat gaat lukken.

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.