Nieuws/Financieel
1048123
Financieel

Licht herstel op Damrak

De begrotingsperikelen en de discussie over het schuldplafond in de Verenigde Staten bepaalden vrijdag het sentiment op de Amsterdamse beurs. Ook het uitstel van het Amerikaanse banenrapport zorgde er voor dat beleggers weinig risico's namen.

De AEX sloot 0,3% hoger op 376 punten en herstelde zich daarmee licht ten opzichte van gisteren. De Midkap-index noteerde een plus van 0,4% op 579,5 punten.

Elders in Europa was de stemming iets positiever. Frankfurt noteerde 0,3% hoger. Parijs kreeg er 0,9% bij.

Beleggers vrezen dat de aanhoudende politieke impasse over de begroting en het schuldplafond de VS in een recessie kan storten. ,,Beleggers waren afwachtend vanwege de shutdown en de begrotingsperikelen in de VS. Ook in Nederland wordt er over de begroting gesproken. Bovendien komen de derde kwartaalcijfers er aan en de verwachting is niet heel positief'', zei Serge Enneman van ABN Amro.

Amerikaans banenrapport

Volgens de handelaar had de handel nog enigszins op gang kunnen komen door het Amerikaanse banenrapport, maar vanwege de sluiting van de overheidsdiensten is dat uitgesteld.

Een ander probleem is de discussie rond het schuldplafond. De Amerikaanse overheid loopt half oktober tegen de limiet van de staatsschuld op. Dat betekent dat als het Congres niet voor 17 oktober instemt met de verhoging van het schuldenplafond, de overheid in geldnood komt en niet langer aan haar verplichtingen kan voldoen.

Volgens macro-econoom Philip Marey heeft de 'shutdown' nauwelijks voor reuring gezorgd op de financiële markten. ,,We zagen een lichte daling van de rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties, maar daarna volgde al snel herstel.''

Marey verwacht grotere problemen bij een eventuele default van het schuldplafond. ,,Dat kan een grote schok veroorzaken op de aandelen- en obligatiemarkten.''

Adviesverhoging SBM Offshore

Bij de hoofdfondsen was SBM Offshore een opvallende stijger. De maritiem dienstverlener werd 2,6% meer waard op €15,31 na een adviesverhoging van Morgan Stanley.

PostNL steeg 2,7% tot €3,30. Air France KLM boog een eerder verlies om in een 1,5% hogere koers op €7,52. De Franse tak van Air France KLM ontslaat de komende jaren 300 piloten, 300 stewards en stewardessen en 1800 man grondpersoneel. Het ontslag was al aangekondigd, maar nu is bekendgemaakt bij welke onderdelen van het bedrijf er klappen gaan vallen.

Grootste daler was Randstad met 1% op €41,15. ASML leverde 0,6% in op €73,85.

Bij de middelgrote fondsen was Bam de grootste daler met een min van 1,1% op €3,87, ondanks een opdracht die de Britse tak van het bouwbedrijf heeft gekregen voor de bouw van twee brandweerkazernes in de Engelse stad Sheffield.

Grootste stijger was TomTom met een plus van 1,4% op €5,32.

USG People pluste 0,1% op €7,75. ING Fund Management heeft zijn kapitaalbelang in de utzender afgebouwd tot 2,94%, met een stemrecht van 5,33%, zo bleek uit een melding van de AFM. Delta Lloyd kreeg er 0,9% bij op €15,66.

Smallcap Value8 klom 0,6% tot €27,35. De investeringsmaatschappij neemt de financiële dienstverleners BK Group en ECM over. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

Heeft u voor ons een beleggingstip? Geef deze dan hier svp door!