Nieuws/Financieel
1048200
Financieel

Stakingen metaalbedrijven gaan door

Werknemers in de metalsector zullen maandag opnieuw het werk neerleggen voor een betere cao. Het gaat om honderden vliegtuigbouwers, installateurs, kabelaars, scheepsbouwers en andere metaalwerkers, laat FNV Metaal weten.

Vrijdag voerden ruim 900 metaalwerkers actie bij onder meer de bedrijven Ardagh, Rotocoat, Shipdock en Royal de Boer. De actievoerders willen de werkgevers op die manier zover krijgen, dat zij alsnog de eisen voor onder meer een hoger loon en meer invloed op de werktijden honoreren.

De cao-onderhandelingen in de klein- en grootmetaal liepen in juni stuk. De twee cao's gelden samen voor bijna een half miljoen mensen. De vakbonden organiseren sinds 20 september op maan- en vrijdagen werkonderbrekingen. Dat gebeurt steeds in andere regio's, branches en bij andere bedrijven.

Op gang

Het lijkt er vooralsnog niet op dat er snel weer onderhandelingen op gang komen. Een afgelopen maandag door de ondernemersorganisatie FME-CWM verstuurde uitnodiging om het overleg te hervatten, is door de bonden van de hand gewezen. FME-CWM, de organisatie van werkgevers in het grootmetaal, gaat zich beraden op de weigering van de bonden, zei een woordvoerder vrijdag.

Volgens FNV Metaal wilde FME-CWM met een schone lei beginnen. ,,Bizar, omdat het een ontkenning is van de wensen die de werknemers willen realiseren en waar ze voor in staking zijn gegaan'', aldus bestuurder Jacqie van Stigt.

Ook met de werkgevers in de kleinmetaal is sinds het stuklopen van de gesprekken in juni niet meer aan de onderhandelingstafel gesproken.