Nieuws/Financieel
1048201
Financieel

Positieve signalen

Mijn vrouw ging er maandagavond vandoor met een ander. Een vriendin had haar uitgenodigd om naar film te gaan in EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ.

Voorafgaand aan de film gingen de dames nog snel een hapje eten in een nabijgelegen restaurant. Toen ze weggingen zat het stampvol. En dat op maandagavond, nou niet direct de klassieke uitgaansavond. Na de film wemelde het in de bar van EYE van de bezoekers.

Misschien is het hoofdstedelijk optimisme en ziet het er in de rest van het land heel anders uit. Zou kunnen. Zelf heb ik hetzelfde beeld als mijn vrouw en zie ik in de restaurants in en om de Utrechtsestraat overal volk zitten.

Afgelopen dinsdag in het FD: ‘Nederlandse economie ontworstelt zich plots aan recessie’. Sinds de zomer trekt de bedrijvigheid in Nederland sterk aan. Nederlandse inkoopmanagers melden over september de sterkste groei sinds juli 2006. Mogelijk zijn de prognoses van het Centraal Plan Bureau over de Nederlandse economie te pessimistisch.

Vandaag op Fondsnieuws: De Amerikaanse fondsbeheerder Fidelity is optimistisch gestemd over Spanje. Het bruto binnenlands product in het land groeit weer, de export neemt toe en het land heeft weer een overschot op de lopende rekening, zo meldt Fidelity in een marktvisie.

Een mail, enkele maanden geleden van een cliënt die in Spanje woont en werkt, bevestigt dit: “Tevens zien we hier in Spanje een toenemend vertrouwen alhoewel er nog erg veel kou in de lucht zit. Bijvoorbeeld op persoonlijk vlak heb ik drie banken die ons geld willen lenen om een nieuwe hal te kopen. Dit heb ik zwart op wit, dus het zijn geen commerciële praatjes. Dit was een half jaar geleden bijna ondenkbaar en dat terwijl ons bedrijf kerngezond is. Ik geloof echt dat de kentering er aan zit te komen en dat het merendeel van de bedrijven die het tot dusver hebben uitgehouden gezond genoeg zijn om te overleven”, aldus de cliënt.

Ook in Amerika zien we een interessante ontwikkeling die duidt op een aantrekkende economie. Zie de onderstaande grafiek van de hand van de marktvorser John Mauldin.

Wat de grafiek ons toont is dat het tekort op de lopende rekening sterk aan het afnemen is. De Telegraaf berichtte hier twee weken geleden ook al over. Het teruglopend tekort is een sterk positief signaal, omdat het duidt op een verbetering van de exportpositie van het land. Volgens Mauldin heeft de vermindering van het tekort twee oorzaken. Door de ‘energieboom’ op het gebied van schaliegas en de ontdekking van nieuwe gas- en olievelden is de energieafhankelijkheid van de VS in rap tempo aan het teruglopen. De kans is zelfs aanwezig dat het land over enkele jaren niet meer afhankelijk hoeft te zijn van de import. Een andere oorzaak is het terughalen van productiecapaciteit uit het buitenland. Door goedkopere energie en nieuwe technologieën als slimmere robots en 3D printers stijgt de binnenlandse productie.

Mauldin wijst ook op het grote gevolg dat de verschuiving van een tekort op de lopende rekening naar een overschot kan hebben. Oplopende tekorten in de VS werden gefinancierd door de uitgifte van dollars. Een overschot zou betekenen dat er minder dollars in circulatie komen, waardoor landen die afhankelijk zijn van die dollar in de problemen zouden kunnen komen. Volgens hem kunnen we ons op gaan maken voor een crisissituatie ergens in de wereld, waarschijnlijk een land uit de opkomende wereld.

 

Een ander gevolg is dat minder dollars-in-omloop bij gelijke vraag moet leiden tot een sterkere valuta. Dit zou beleggers in Amerikaanse aandelen en de bezitters van dollarobligaties in de kaart moeten spelen. De vraag is evenwel of een belegger in Euroland met euroverplichtingen zich op het glibberige pad van de valutaspeculatie moet begeven. Voor aandelen is dat nog te overzien. Een aandeel kan bij wijze van spreken vijf keer over de kop en dan maakt een valutadaling niet zoveel uit. Voor obligaties ligt dat anders.

Kommer van Trigt, fondsbeheerder bij Rorento, waarschuwde daar deze week nog voor. Wisselkoersen zijn drie keer beweeglijker dan obligatiekoersen. Het gemaximaliseerde rendement op een obligatie biedt dan onvoldoende compensatie voor een dalende valuta.

De optelsom van microsignalen, macrosignalen en geldstromen maakt dat enig optimisme zo langzamerhand wel op zijn plaats is. Misschien vertalen we alles wel te positief of hebben we een te roze bril op, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er marktkrachten aan het werk zijn die wijzen op een nadere opleving.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke beleggingsonderneming op het gebied van vermogensbeheer en beleggingsadvies. Onze specialiteit is de advisering en handel in obligaties. Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.