Nieuws/Financieel
1048355
Financieel

Wall Street of Europa?

De meeste westerse aandelenmarkten liggen er, afgezien van de volatiliteit op korte termijn, technisch goed bij. De lange termijn staan alle trends nog omhoog gericht, het onderliggende sentiment  is dus  positief.  De vraag is waar men het beste kan beleggen, op Wall Street of in Europa?  Technisch heeft Wall Street  de beste papieren, maar een zwakke dollar kan roet in het eten gooien en alle koerswinsten weer opeten. Pas op voor dollaritus.  In mijn nieuwe column zal ik dit thema belichten.

Euro versus de dollar

De euro/dollar  is  eind vorig jaar uit de neerwaartse trend, die in 2011 was  gestart, gebroken. Hierdoor is het lange termijn negatieve technische plaatje gedraaid. Sinds dit voorjaar lijkt de EUR/USD  zelfs een serie hogere koersbodems te vormen in de zone 127-128. Dit wijst er op dat kopers weer vertrouwen in de euro krijgen en met hun posities hierop anticiperen.  Het negatieve sentiment over de ontwikkelingen in Europa komt dus steeds duidelijker achter ons te liggen. Voorlopig ligt er een stevige horde rond weerstand 137,08 (gevormd op 1 februari).  Bij een eventuele opwaartse doorbraak boven 137,08 komt er meer opwaarts potentieel vrij. In eerste instantie richting 142,43, waar de top van eind 2011 ligt, daarna richting 148-150.  De hogere bodems in de afgelopen maanden, o.a. die van begin september rond 131, bevestigen een positieve ondertoon.  In het spiegelbeeld van een sterke euro, is er dus sprake van een zwakke dollar. Beleggers met posities op Wall Street dienen hier terdege rekening mee te houden, want de  dollardaling kan alle koerswinsten in aandelen doen verdampen. Een gouden regel is dat men valutarisico ten alle tijde dient af te dekken.

Grafiek: euro/dollar

 

Nasdaq index

De meest spectaculaire grafiek, die van de Nasdaq, heb ik hier al eerder besproken.  Het technisch beeld geeft aan dat daar sprake is van een opwaartse koersexplosie.  Van alle Amerikaanse indices ligt de Nasdaq er dan ook het  beste bij. Op de grafiek sinds 2000 is het  lange termijn koopsignaal opgetreden toen de 12-jarige weerstandslijn Y-Y ’ opwaarts werd gebroken. Deze uitbraak is bevestigd door een hogere bodem bij X.  We zien nu een eerste koersdoel rond weerstand 4.289 (gevormd op 31 juli 2000). Vanaf de huidige niveaus biedt dit een potentieel van ruim 12%. Steun ligt op 3.295 (bodem van 28 juni). Op te profiteren van het immense opwaarts potentieel hebben we de afgelopen zomer een RBS Turbo Long op de Nasdaq aan onze Turboportefeuille toegevoegd. Deze haussepositie houden we nog steeds aan.

Grafiek: Nasdaq index

Amerikaanse beursgemiddelde: S&P 500

Het grote broertje van de Dow, de S&P 500 index, ligt technisch eveneens prima. De index heeft met de doorbraak boven de horizontale weerstand B-B’ rond 1550 (gevormd door de toppen van 2000 en 2008) een duurzaam koopsignaal gegenereerd, waarmee een nieuwe meerjarige stijgende trend is ingezet. Op basis van deze uitbraak berekenen  we  een eerste koersdoel rond 2.000, daarna rond 2.400. Over meerdere  jaren bezien, zou Wall Street in waarde zelfs kunnen verdubbelen. Dit berekenen we het koersverloop van de afgelopen 15 jaar tussen trendlijn A-A’ en trendlijn B-B’ te projecteren boven het uitbraakpunt. Deze methode, de pendulum swing genoemd, biedt koersdoelen tussen 2600 en 3000.  Steun ligt op 1.560 (gevormd op 28 juni). 

Grafiek: S&P 500 index

 

Europese beursgemiddelde: EuroStoxx 50

Het Europese beursgemiddelde (Euro Stoxx 50 index), die het koersverloop van de 50 grootste Europese fondsen weergeeft, wist recent de  consolidatie van dit voorjaar achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige weerstand rond 2850 is de oude uptrend hervat.  De Euro Stoxx 50 index) kan nu verder omhoog. Eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van weerstand 3.077 (top van 18 februari 2011).  Gegeven de onderliggende trend sluiten we een opwaartse doorbraak van deze horde niet uit. In dat geval zullen  we ons koersdoel optrekken naar de zone 4000-4580, waar de toppen van 2007 en 2008 liggen.

Grafiek: Euro Stoxx 50

  

Samenvattend kunnen we vaststellen dat Wall Street het meeste potentieel biedt en er technisch ook het beste bijligt. Zowel de S&P500 index als  de Nasdaq geeft voldoende ruimte voor posities. De S&P 500 index biedt tot aan het eerste koersdoel rond 2.000 een potentieel van ruim 18%.  De Amerikaanse technologiebeurs  biedt tot aan het eerste koersdoel rond 4289 een potentieel van ruim 12%. Voor het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50 index, is er  potentieel  in eerste instantie tot 3077, op langere termijn tot de zone 4000-4580. 

Maar let bij deze beoordeling op het addertje onder het gras. Want wie op Wall Street belegt neemt in feite meerdere beslissingen. Ten eerste kiest men voor aandelen, maar daarnaast ook voor exposure in de dollar. Een gouden regel in beleggersland luidt dat het valutarisico altijd moet worden afgedekt. Pas dus op voor dollaritus. Op Twitter  https://twitter.com/roycetostrams zal ik dit thema actief blijven volgen.