Nieuws/Financieel
1049064577
Financieel

Vrees krimp economie duwt Dow Jones 360 punten lager

Wisselend sentiment op Wall Street

Wisselend sentiment op Wall Street

Beleggers op Wall Street hielden donderdag vooral aan tech-aandelen nog wat geld over. De Nasdaq won, maar de andere grote beurzen sloten met verlies. Analisten werden minder positief over de economie vanwege het coronavirus. Tegelijkertijd was er een aanvankelijk meevallend Amerikaanse WW-cijfer.

Wisselend sentiment op Wall Street

Wisselend sentiment op Wall Street

Dow Jones-index sloot daarop 1,4% in het rood op 25.706,09 punten. De Nasdaq sleepte er 0,5% winst uit, de S&P 500 daalde met 0,6%.

Het aantal WW-aanvragen liep met bijna 100.000 terug tot 1,3 miljoen ten opzichte van vorig jaar. De laatste drie rapporten toonden een relatief stabiel aantal WW-aanvragen, van rond 1,5 miljoen. Het aantal lopende aanvragen daalde afgelopen week tot 18,1 miljoen.

Het marktsentiment werd volgens handelaren van broker IG ook sterk bepaald over de doorzettende besmettingsgolf in de grootste economie. Maar gisteren kwamen 58.000 officiële nieuwe besmettingen door volgens cijfers van de John Hopkins University, een lichte afname ten opzichte van dinsdag.

Daarnaast waren er berichten dat de Amerikaanse regering een verbod wil opleggen voor overheidsdiensten om zaken te doen met het Chinese technologieconcern Huawei en andere Chinese firma’s. Dat zou de spanningen tussen de VS en China verder laten oplopen.

Amerikaanse olie ging in reactie 3,5% terug tot rond $39,40 per vat WTI. Goud verloor 0,7% tot $1808 per troy ounce (31,1 gram) en de Amerikaanse tienjaars staatslening zakte tot 0,652%.

Tech op winst

In de markt bleven techaandelen Facebook en Apple tienden van procenten op winst staan bij de slotbel, Microsoft hield 0,7% winst over. Ook Amazon boekte, bij ruim 3% koerswinst op $3182,63, een record.

Webbedrijf Alibaba (+10%) kreeg een koopadvies van Needham voor het Chinese concern. Ook NetEase, JD.com en Futu Holdings stonden in de belangstelling.

Netwerkbedrijf Cisco steeg 1,9% dankzij een adviesverhoging van Morgan Stanley, tot ’overweight’.

Alphabet, moederbedrijf van Google, bewoog 1% hoger op een nieuwe grote opdracht die technologiegigant heeft binnengehaald bij Renault. De divisie voor cloudsoftware gaat data bijhouden en opslaan van fabrieken, machines en distributieketens van de autofabrikant.

Aandelen uit de luchtvaart- en reissector gingen echter sterk naar beneden, met name American Airlines (-6,7%) en United Airlines (-7,3%).

Cruisemaatschappij Carnival verloor 4,8% op de Amerikaanse beurs, nu vakantiereizen steeds verder lijken te worden opgeschoven vanwege het hardnekkige coronavirus. De Duitse dochtermaatschappij kondigde echter eerder dan gepland kunnen herstarten met cruises. Het bedrijf zit diep in de rode cijfers. Zijn nettoverlies over tweede kwartaal bedroeg bijna $4,4 miljard; een jaar ervoor maakte het een winst van $451 miljoen.

Walgreens onderuit

Walgreens Boots zakte 7,8% op zwakker dan verwachte kwartaalresultaten voor de drogisterijconcern. Dat sloot zijn derde kwartaal af met een stevig verlies, het kondigde aan 4000 banen te schrappen.

Wells Fargo (-2,1%) zou ook fors in het personeelsbestand willen snijden, met het verlies van duizenden arbeidsplaatsen. De grootste hypotheekverstrekker in de VS staat onder druk om zijn kosten te reduceren. Andere banken gingen mee omlaag, met minnen voor bijvoorbeeld Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase tot 2,8%.

Harley-Davidson steeg 0,6%. De motorfietsenbouwer gaat zevenhonderd banen schrappen en vervangt zijn financieel directeur.

Six Flags, de op een na grootste pretparkgroep in de Verenigde Staten, verloor 2,5%, analisten van Janney verhoogden hun advies tot ’kopen’ vanwege de relatief aantrekkelijke waarde van het aandeel.

Meer relevant financieel nieuws gratis in je mailbox? Meld je hier aan!