Nieuws/Financieel
1049095
Financieel

Goud flink goedkoper ondanks politieke impasse VS

De goudprijs daalde vandaag liefst 2,5% tot rond de $1296. Dat terwijl het door het niet bereiken van een begrotingsdeal in de VS, logisch was geweest als de goudprijs juist op zou lopen. Mogelijk heeft dit te maken met een cijfer over een vermindering van de goudimport door India, zegt handelaar Laurens Maartens van Saxo Bank.

De vraag naar fysiek goud vanuit Azië was juist een van de dingen waar 'bullish'-goudbeleggers zich aan vasthouden. De regering in India nam echter meerdere maatregelen om de vraag naar goud af te zwakken (zoals het verhogen van de invoerheffing) en dat heeft nu mogelijk zijn weerslag.

Nu heeft het Indiase overheid bekend gemaakt dat het tekort op de lopende rekening in 2013-2014 verkleind zal worden tot $70 miljard, 3,7% van het Indiase bbp. De verkleining zou aangejaagd zijn door een behoorlijke vermindering van de import van goud.

Winst nemen

 ,,Een aantal beleggers is geschrokken van het feit dat de goudprijs niet direct opliep, en besloot daarom de winst van de recente stijging te nemen", luidt de verklaring van ABN Amro.

Volgens edelmetaalspecialist Georgette Boele van de bank maken beleggers van iedere stijging van de goudprijs gebruik om zoveel mogelijk winst te nemen. ,,Dat blijft zo, in ieder geval voordat een niveau van $1525 wordt bereikt. Veel beleggers opereren daarom aan de shortkant." ABN Amro verwacht dat de komende jaren de goudprijs nog behoorlijk daalt.