Nieuws/Financieel
1050374274
Financieel

Nieuw-Zeeland verrast met scherpe renteverlaging

Wellington - De centrale bank van Nieuw-Zeeland heeft de rente in het land onverwacht scherp verlaagd. Het land heeft in toenemende mate last van zwakke economische omstandigheden als gevolg van de internationale handelsspanningen en de wereldwijde economische groeivertraging.

De Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) wist de financiële markten te verrassen met een verlaging van het belangrijkste rentetarief met 50 basispunten tot een recordlaagte van 1 procent. In doorsnee werd er gerekend op een renteverlaging van 25 basispunten. In mei werd de rente in Nieuw-Zeeland ook al verlaagd, destijds met 25 basispunten.

De stap van de centrale bankiers zette de Nieuw-Zeelandse dollar onder druk ten opzichte van de Amerikaanse dollar, tot het laagste niveau sinds begin 2016. Ook de rente op de tienjarige staatsleningen ging flink omlaag. De RBNZ wees in een toelichting onder meer op de trage groei van de belangrijke dienstensector, dalende huizenprijzen en een afnemend sentiment bij zakelijke dienstverleners als reden voor de verlaging.