Financieel/Ondernemen
1050563619
Ondernemen

Fiscus zet voorkeurspositie bij schuldsanering bedrijven opzij

Den Haag - Bedrijven die na de coronacrisis een doorstart willen maken met een schuldsanering, krijgen daar iets meer ruimte voor van de Belastingdienst. Die gaat zijn voorkeurspositie in zo’n situatie opgeven.

Normaal gesproken heeft de fiscus een preferente positie bij het opeisen van schulden: dat betekent dat de Belastingdienst minstens een twee keer zo groot deel van haar schuld terug moet krijgen als andere schuldeisers. Maar de fiscus is bereid om die betere positie tijdelijk op te geven.

Daarmee wil de Belastingdienst voorkomen dat ze bedrijven in de weg zitten die na de coronacrisis een herstart willen maken. Dat gaat om ondernemingen die nog wel levensvatbaar zijn, maar door de crisis een niet meer te dragen schuld met zich meetorsen.

Sanering

Via een sanering kunnen zij afspraken maken met hun schuldeisers, waardoor ze niet het complete bedrag dat ze in het rood staan af te hoeven lossen. De fiscus toont zich nu bereid om daarbij zelf een minder groot deel van de koek op te eisen. „Om het bereiken van saneringsakkoorden makkelijker te maken, stelt de fiscus zich tijdelijk soepeler op. Zo nemen de kansen voor gezonde bedrijven toe”, zegt demissionair staatssecretaris Vijlbrief (Financiën).

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij ook dat bedrijven nog iets langer gebruik maken van belastinguitstel. Die mogelijkheid zou, net als de steunpakketten voor ondernemers, op 1 oktober aflopen. Maar na een oproep uit de Kamer geeft Vijlbrief bedrijven met betalingsproblemen nu nog tot 31 januari respijt. Een bedrijf dat er gebruik van wil maken, moet wel aantonen nog levensvatbaar te zijn.