Nieuws/Financieel
1054914540
Financieel

’Belgen geïnteresseerd in Duitse deel Tennet’

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische netbeheerder Elia overweegt naar verluidt om het Duitse deel van de Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder Tennet over te nemen. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd op basis van ingewijden.

Tennet heeft naast het Nederlandse hoogspanningsnet ook kabels in Duitsland onder zijn hoede, van Kiel in het noorden tot het meest zuidelijke puntje van Beieren. Het kabinet heeft in september aangegeven dat het Tennet mogelijk geheel of gedeeltelijk van de hand wil doen. Dat is een van de manieren waarop Tennet extra geld zou kunnen vergaren voor de investeringen die nodig zijn voor de overgang naar duurzame energie.

Volgens De Tijd zit het dossier bij Elia nog in een prille fase, maar is een team samengesteld om een mogelijke deal te bekijken. Dat hoeft geen volledige overname te zijn. Elia kan bijvoorbeeld ook een minderheidsaandeel nemen in de Duitse tak van Tennet. Er lopen aftastende gesprekken en de directie van Elia heeft de opdracht gekregen de raad van bestuur regelmatig te informeren over de vorderingen, aldus De Tijd. Elia lijfde eerder al netbeheerder 50Hertz in, die gaat over het stroomnet in ruwweg Oost-Duitsland.

Reactie Elia

In een reactie noemt Elia de berichtgeving „voorbarig.” Er is „niks concreets” te melden aldus een woordvoerster van het Belgische bedrijf. „Het is evident dat we kijken naar alle interessante dossiers. Anders zouden we onze job niet goed doen”, voegde ze er nog aan toe.

Elia lijfde eerder al netbeheerder 50Hertz in, die gaat over het stroomnet in ruwweg Oost-Duitsland. Het beursgenoteerde bedrijf, voor bijna de helft in handen van de Belgische gemeenten, heeft de ambitie een sleutelrol te spelen in de uitbouw van een Europees elektriciteitsnet.

Over mogelijke waarderingen voor de Duitse tak van Tennet is nog geen duidelijkheid. Tennet betaalde negen jaar geleden 885 miljoen euro voor de overname van Transpower en heeft daarna miljarden euro’s in zijn Duitse activiteiten gestoken. Het Duitse net is nu waarschijnlijk een veelvoud waard. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) stelde onlangs dat Tennet vanwege zijn omvangrijke investeringsagenda 4,75 miljard euro aan extra eigen vermogen nodig heeft.