Nieuws/Financieel
1055513
Financieel

Sluiting overheid VS raakt ook banenrapport

Als overheidsdiensten in de Verenigde Staten deze week hun deuren moeten sluiten, betekent dat ook dat diverse economische cijfers niet op de geplande tijdstippen worden gepubliceerd. Daarbij gaat het onder meer om de belangrijke banencijfers van de Amerikaanse overheid, die voor vrijdag op de agenda staan, liet een anonieme regeringsfunctionaris maandag aan persbureau Bloomberg weten.

Zonder akkoord over de financiering van de overheid zal ook het Bureau of Labor Statistics, een onderdeel van het ministerie van Arbeid, dinsdag de deuren sluiten. Vorige week werd nog wel de mogelijkheid geopperd om cijfers die nu al zijn geprepareerd alsnog vrijdag naar buiten te brengen.

De bron kon niet aangeven wat er met de publicatie gebeurt als de 'shutdown' wel plaatsvindt, maar al voor vrijdag weer wordt opgeheven. De maandelijkse werkgelegenheidscijfers van de Amerikaanse overheid worden op de financiële markten gezien als een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse economie. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de overwegingen van de Federal Reserve.