Nieuws/Financieel
1055631785
Financieel

Op de beursvloer

S&P 500 naar eerste weekverlies sinds februari

NEW YORK (AFN) - De Dow Jones sloot vrijdag op Wall Street met winst, maar de S&P 500 zette zijn winst om in verlies. De brede index boekte zijn eerste weekverlies sinds februari dit jaar, ook technologieaandelen bleven duidelijk achter. Aandelen in industrie, zorgbedrijven en banken staan vooran.

Analisten zien overal zorgen bij beleggers over de inflatieverwachting, die telkens zijn kop blijft opsteken.

De Nasdaq noteert 0,5% verlies, de S&P500 zakt een fractie en de Dow Jones wint 0,4%, maar gaat over de week ook acheruit.

Het aandeel van autobouwer Ford steeg bijna 7%. Het Amerikaanse concern gaat de joint-venture BlueOvalSK beginnen met de Zuid-Koreaanse batterijenmaker SK Innovation. Die zou batterijen voor zijn elektrische auto’s in de VS gaan maken.

De fabrikant van landbouwmachines Deere (+0,2%) stond vrijdag bij de stijgers op de aandelenbeurzen in New York, dankzij goede kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting voor het gehele jaar.

De producent van bijvoorbeeld tractors en maaidorsers profiteerde het afgelopen kwartaal van de sterke vraag naar landbouwmachines door het economisch herstel van de coronacrisis. Boeren investeren in nieuw materiaal.

Techreus positief

Chipbedrijf Applied Materials opende eveneens de boeken en ging 1,3% omlaag, maar boekt dit jaar bijna 50% koerswinst. Applied Materials kijkt positiever naar het gehele jaar door de grote vraag naar chips, maar beleggers hadden op meer gerekend.

Apple zakte 1,4%, Amazon ging ook 1,4% terug.

Chipmaker Nvdia (+2,6%), vanwege zijn computerkaarten gewild bij cryptominers, kondigde de opsplitsing van het aandeel, dat een waarde heeft van $599,67 heeft, in vier stuks aan om de concurrent van Intel (+0,2%) toegankelijker te maken voor particuliere beleggers.

Verkoper van sportschoenen en sportkleding Foot Locker kwam met cijfers naar buiten die beter waren dan verwacht en kreeg er 2% bij.

Andere bedrijven met kwartaalpublicaties waren bijvoorbeeld Deckers Outdoor, bekend van de Uggs-schoenen. Die steeg 7,9%.

VF Corp, het bedrijf achter kleding- en schoenenmerken als The North Face en Timberland, verloor 8,9% door een teleurstellende winst.

Oatly vooraan

Verder zette de maker van havermelk Oatly zijn opmars door met een plus 11,2%. De Zweedse onderneming debuteerde donderdag op Wall Street en ging op de eerste handelsdag al 19% omhoog.

Boeing toonde een plus van 3,2%. De vliegtuigbouwer zou overwegen volgend jaar de productie van de 737 MAX te gaan opvoeren.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.