Nieuws/Financieel
1055694
Financieel

’Belegger vergeet dat het om dividend gaat’

Karel Mercx, beleggingsspecialist bij Lynx Wereldwijd Beleggen, benadrukt het belang van dividend. Tevens stelt hij dat er weinig relatie is tussen economische groei en de ontwikkeling van de aandelenbeurs. Graag vernemen we ook uw visie over beleggen.

Groei doet er niet toe: De Chinese economie is sinds het jaar 2000 als kool gegroeid, maar de Shanghai Index bewoog per saldo zijwaarts rond de 2000 punten. Dit kan omdat alles draait om de waardering. Welk prijs betaalt de belegger voor een portie winst? Dit rekent hij uit door de koers te delen op de winst.

Dividend is alles: Tussen 1802 en 2002 hebben Amerikaanse aandelen een gemiddeld jaarrendement gegeven van 7,9%. Bijna tweederde kwam door het dividend en dit is voor het totaalrendement veel belangrijker dan koerswinst. Door de enorme koerswinst sinds 1982 hebben veel beleggers het idee dat zij aandelen moeten kopen omdat deze op lange termijn in waarde stijgen. Maar zij vergeten dat het bij het beleggen om dividend draait.

Waarin nu beleggen? Unilever. Het is niet spannend om vertrouwde bedrijven te kiezen die jaarlijks het dividend verhogen, maar het is wel de strategie met de beste verhouding tussen risico en rendement.